Hoe maak je je bedrijf écht future-proof?

Hoe ontwikkel je dan een bedrijfsstrategie en cultuur die je bedrijf future-proof en wendbaar maakt voor het digitale tijdperk? Olivier Van Duüren gaat op zoek naar het antwoord. Hij werkte 20 jaar voor Microsoft en is nu CEO van The Dualarity met één doel: mensen en organisaties klaar maken voor de toekomst.

De wereld is veranderd. We leven in een maatschappij en een industrie van disruptie gedreven door technologische exponentiële evoluties, globalisatie en liberalisering. We zagen veranderingen in onze meest nabije omgeving. In de manier van werken en spelen. In de manier waarop we met onze familieleden, kinderen, werknemers, collega’s en vrienden communiceren. In de manier waarop we als burger omgaan met overheidsinstanties. In de manier waarop we onze mening vormen over producten en diensten van onze favoriete merken om die daarna te gaan delen. De meeste gevestigde bedrijven en individuen hebben het moeilijk met nieuwkomers of startups op hun reeds bestaande markten. Deze laatste creëren nieuwe mogelijkheden of veroorzaken ontwrichting waar de eerste helemaal niet of te laat op reageren. Hun bestaande business draait meestal goed en de strijd aanbinden met nieuwelingen lijkt eerder een risico.

Wat zijn dan de 4 ingrediënten om je bedrijf future-proof te maken?

 1. Zie de klant als het hart van je bedrijf

Denk niet na óver je klanten maar denk zoals je klanten. Welke problemen hebben ze en welke andere diensten en producten kopen ze aan? Observeer, luister en wees niet blind voor de signalen. Hoe kan ik aan co-creatie doen met al mijn stakeholders zoals klanten, partners, leveranciers? Hoe kan ik innoveren in mijn bestaande, aangrenzende en nieuwe markten?

Je streeft elke dag naar klantentevredenheid, maar dat is niet genoeg. Een tevreden klant is simpelweg iemand die niet óntevreden is. Maak daarom eerder fans van je klanten door in te zetten op een vlekkeloze klantenervaring en ‘co-creation’. Want klanten die fan zijn, zijn ook loyaal.

Apple is waarschijnlijk het beste voorbeeld: door hun focus op de volledige ‘customer journey’ en productbeleving hebben ze een leger aan loyale fans. Steve Jobs zei ooit ‘Start with the experience and then work backwards’.

2. Waardeer mensen als de ziel van je bedrijf

Hanteer een open en transformerende mindset in je bedrijf. Haal het beste uit je mensen door een risicovriendelijke omgeving te creëren met ruimte voor innovatie, dynamiek en creativiteit. Zet in op wendbaarheid en snelheid: laat hiërarchie en procedures meer achterwege, schenk vertrouwen en werk in kleinere wendbare teams. Maak je mensen toekomstgericht door constant te leren en schenk hen vertrouwen en autonomie. Vind de ondernemers in je bedrijf en bouw ‘the coalition of the willing’. Vraag je af of je een toekomstgericht en exponentieel denkend leiderschap hebt. ‘Don’t be a know-it-all, be a learn-it-all’, dixit Satya Nadella.

3. Zie het digitale als zuurstof voor je bedrijf

Vraag je af hoe je omgaat met de exponentieel technologische acceleratie, en hoe je de ontwikkelingen zult gebruiken voor je eigen optimalisatie, innovatie en/of disruptie. Hierbij is data het nieuwe goud, artificiële intelligentie de nieuwe elektriciteit naast innovaties als IoT, 3Dprinting, robotics en biotech.

Naast intern gedreven innovatie is die met de externe wereld ‘Corporate Venturing’ een must. Je creativiteit is dan niet meer beperkt door het intern talent. Stel daarbij je eigen innovatie- of disruptieteam samen, ga met andere bedrijven in zee (Joint Ventures), werk samen met universiteiten, plan innovatie uitdagingen, of lanceer en investeer in startups.

Experimenteer en bepaal welke waarde je kan creëren voor je klanten. Breng ideeën tot leven. Stop nooit met het zoeken naar het volgende grote ding. Astro Teller, Google’s ‘Captain of Moonshot thinking’, vermenigvuldigd hierbij alle denken x10. In plaats van je focus op 10% verbeteringen te leggen verleg je de grenzen en ga je strategieën uitwerken om 10x groter, 10x goedkoper, 10x sneller, …te zijn.

Leer van de besten en kijk hoe zij een deel van de wereld hebben veranderd: Facebook en de SMS-wereld, Netflix en de streaming en productie van content, Tesla en de energieopslag voor elektrische auto’s, Linkedin en de recrutering.

Zoek naar wat Singualirity University ‘Un-holy alliances’ noemt – allianties met partners of gebieden die niet onmiddellijk in je speelveld liggen: Nasa en Lego die keken hoe Lego als STEM platform te gebruiken, Microsoft eerste stappen in Gaming met de Xbox, Apple en zijn muziek, Facebook en VR Oculus of 3D systems en Hershey’s om 3D printing van chocolade. Leer natuurlijk ook van de mislukte voorbeelden zoals Kodak en Theranos.

De werkingsprincipes van Jef Bezos, CEO bij Amazon, als een van de meest innovatieve wereldleiders zijn gebaseerd op wat hij ‘dag 1’ noemt. Dag 1 is een klantgericht bedrijf met focus op experimenteren, en externe trends verwerken, dat kritisch staat tegenover informatie en snelle beslissingen neemt. Dag 2 is een staat van inactiviteit. Gevolgd door irrelevantie. Gevolgd door een ondraaglijke, pijnlijke achteruitgang. Gevolgd door de dood. En daarom is het volgens Bezos altijd dag 1. Zijn obsessie is het creëren van een innovatief bedrijf en innovatieve cultuur.

Voor je echter deze drie ingrediënten hanteert moet je ook aan de essentiële startvoorwaarden voor succes voldoen, namelijk je “North Star’ bepalen.

4. Inspireer met een duidelijke ‘North Star’. Waarom bestaat je bedrijf? Wat zijn je ambities en in welke wereldcontext passen die? Welke waarde wil je creëren voor wie? Welke bedrijfscultuur is er nodig om die te realiseren? Welke omstandigheden zijn er nodig om je doelen te bereiken? Helpt het leiderschap dat er nu is om die te bereiken? En wat is de impact van je plannen op je klanten en je medewerkers?

Met deze vier ingrediënten ontwikkel je een bedrijfsstrategie en cultuur die je bedrijf future-proof en wendbaar maakt voor het digitale tijdperk.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.