Hoe Bill Gates met voorsprong de rijkste man op aarde had kunnen zijn

De strijd om de titel van de rijkste man ter wereld gaat tegenwoordig tussen drie spelers: Jeff Bezos, Elon Musk en de Franse modetycoon Bernard Arnault. Een vierde speler, Bill Gates, had echter lange tijd de overwinning veilig kunnen stellen. Als hij maar zijn Microsoft-aandelen niet had verkocht …

Hij zou rijker zijn geweest dan Bezos en Musk samen. Bill Gates, de stichter van Microsoft, had in 1998 meer dan twee miljard aandelen in Microsoft, volgens gegevens die door persagentschap Bloomberg zijn verzameld. De journalistieke organisatie maakte de rekensom: met Microsoft-aandelen die nu ongeveer 333 dollar waard zijn, zou het fortuin van Gates meer dan 690 miljard dollar hebben bedragen, veel meer dan dat van Amazon-CEO Bezos (200 miljard dollar) en Tesla-CEO Musk (330 miljard dollar).

In 2020 verkocht Bill Gates een groot deel van zijn aandelen toen hij uit het bestuur van Microsoft stapte.

Bill Gates en Microsoft hebben een lange staat van dienst in het vermogensklassement. Het bedrijf dat Windows op de markt brengt, werd in 1998 het bedrijf met de hoogste marktwaarde. Op 29 oktober vorig jaar werd dat opnieuw het geval en werd rivaal Apple van de eerste plaats verdrongen (nu goed voor 2,460 biljoen dollar).

4e meest omvangrijke fortuin in de wereld

Maar: met als kun je vele poorten van de fantasie openen. Als mijn tante wieltjes had, was ze een locomotief. “Als Bill Gates zijn aandelen had gehouden”: de berekening is correct, maar in werkelijkheid zijn de levenskeuzes van mensen complexer en hebben ze in de praktijk vaak andere gevolgen dan de theorie wil laten geloven. Zijn aandelen kunnen sinds 1998 ook aan waarde hebben verloren.

Maar het blijft een feit dat Bill Gates al lang en herhaaldelijk (nadat andere kandidaten zijn gekomen en gegaan) bovenaan de diverse Bloomberg- en Forbes-ranglijsten van ’s werelds meest vermogende personen staat. Zijn fortuin wordt nu geschat op 124 miljard. Hij staat vierde in het klassement.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20