Het Russische cyberzwaard lijkt minder scherp dan gedacht. Of houdt het land zich bewust gedeisd?

Een Amerikaanse cyberexpert suggereert dat we mogelijk de digitale slagkracht van Rusland schromelijk overschat hebben. Het land lijkt niet veel succes te hebben met het platleggen van de Oekraïense internetinfrastructuur. “Het lijkt erop dat we het land teveel krediet hebben gegeven vanuit cyberperspectief”.

Jeff Carr is een in de industrie bekende cyberbeveiligingsadvisier en auteur van het boek “Cyber Warfare: Mapping the Cyber Underworld”. Daarnaast werkt hij nauw samen met de cyberafdeling van het Oekraïense ministerie van Defensie. Hij was betrokken bij de hacks van het Russische ruimteprogramma en het Kalasjnikov-concern.

NAVO-grenzen

Carr stelt in een interview met Cybernews dat Oekraïne lange tijd alleen heeft gestaan op het gebied van digitale veiligheid, maar dat het dat de afgelopen weken steeds meer ondersteuning krijgt van het Westen. Als het gaat om een cyberoorlog, waar de NAVO-grenzen geen rol spelen, vecht Rusland nu tegen meerdere westerse landen. Volgens de expert is Oekraïne nu zelfs in het digitale offensief en worden belangrijke doelwitten in Rusland aangevallen.

De cyberexpert vindt het opvallend dat Rusland nog geen grote succesvolle digitale aanvallen heeft kunnen uitvoeren, zoals gebeurde in 2015. Toen vielen hackers van het Kremlin het Oekraïense stroomnetwerk aan, waardoor 230.000 mensen enkele uren zonder stroom zaten. Verder dan DDOS-aanvallen lijkt het land momenteel – op het eerste gezicht – niet te komen. Experts weten niet of dit komt doordat Rusland zich bewust nog gedeisd houdt, of dat het land de digitale slagkracht mist om terug te slaan.

“Het is open seizoen. Anonymous besloot om zich te mengen in het conflict en hackers uit elk land lijken zich te verenigen. Mogelijk is Rusland bang voor represailles als het Oekraïne digitaal aanvalt”, aldus Carr.

Rusland is daarentegen wel succesvol met het verspreiden van misinformatie. Er heeft zich een agressieve en wijdverspreid campagne van desinformatie ontvouwen over het internet, waardoor het moeilijk is om feiten van fictie te onderscheiden. Zo maakt de Amerikaanse FBI zich steeds meer zorgen over mogelijke deepfake-video’s, van onder andere de Oekraïense president Zelensky.

Oekraïne zeer bekwaam

Sinds het begin van de oorlog hebben veel (amateur)hackers het Kremlin aangevallen. Het toonde de wereld de kwetsbaarheid van de Russische infrastructuur en gaf een belangrijk signaal aan zowel Rusland als het Westen. Carr twijfelt echter of de kwetsbaarheid volledig de schuld van Rusland zelf is. “Ik weet dat de cyberunit van Oekraïne zeer bekwaam is, dus ik vraag me af of de kwetsbaarheid te wijten is aan de slechte beveiliging van de Russische netwerken, of dat de hackers zo goed zijn.”

(ns)

Meer