“Laat ze met iets anders vliegen, hun bezemstelen, ik weet niet wat”. Rusland stopt met het leveren van raketmotoren aan de VS

Het Russisch staatsbedrijf Roscosmos heeft besloten geen raketmotoren meer te verkopen aan de Verenigde Staten. Het is een reactie op de wereldwijde sancties, waaronder Rusland momenteel gebukt gaat. De meeste raketlanceringen in de VS zouden er echter niet direct door worden beïnvloed, maar het is een belangrijk signaal vanuit het Russisch ruimteprogramma.

Het nieuws werd op donderdag wereldkundig gemaakt door Dmitry Rogozin, hoofd van Roscosmos. Dat is het officiële staatsbedrijf verantwoordelijk voor alle Russische niet-militaire ruimtevaart en -onderzoek. In een interview met het Russische persbureau TASS vertelde Rogozin in duidelijke woorden: “Laat ze op iets anders vliegen, hun bezemstelen, ik weet niet wat”. Met de aankondiging lijkt Rusland te willen laten zien dat de oorlog ook de rest van de wereld belast.

Twee Amerikaanse partijen zijn afhankelijk van de Russische motoren. Dat zijn de United Launch Alliance (ULA) en Northrop Grumman. De eerste groep is een joint-venture van Lockheed Martin en Boeing en is gespecialiseerd in het lanceren van overheidssatellieten en ruimtesondes. Belangrijke klanten zijn de Amerikaanse Space Force en NASA. Northrop Grumman produceert op zijn beurt militaire vliegtuigen voor de Amerikaanse luchtmacht en vervoert regelmatig vracht naar het ISS.

Atlas V-raket

De ULA gebruikt al bijna 20 jaar de Russische RD-180 motor om zijn raketten aan te drijven. In 2014, nadat Rusland de Krim was binnengevallen, verbood het Congres tijdelijk het gebruik van de motor. Dat leidde ertoe dat de ULA gingen kijken naar Amerikaanse alternatieven, waarna het uitkwam bij de BE-4 van Jeff Bezos. Omdat die motoren momenteel nog niet klaar zijn, wordt er gebruik gemaakt van Russische.

Vooralsnog lijken de Russische sancties geen al te grote impact te hebben op de ULA. De groep zegt dat het momenteel alle motoren bezit die het nodig heeft, terwijl het bezig is met de overstap naar Amerikaanse.

Northrop Grumman verwachtte tot 2024 nog twaalf Russische motoren te ontvangen, maar die levering valt nu dus in het water. Het bedrijf heeft nog twee vluchten naar het ISS gepland staan, maar het is momenteel onduidelijk hoe deze worden beïnvloed. Momenteel is de joint-venture bezig met het zoeken naar alternatieve leveranciers.

SpaceX

In de tussentijd heeft Amerika andere opties om bij het ISS te komen, in de vorm van bijvoorbeeld commerciële partner SpaceX. Het bedrijf van Elon Musk heeft al contracten lopen met NASA om zowel mensen als vracht naar het ISS te sturen. Alle hardware van het bedrijf wordt in de VS gemaakt, waardoor het relatief immuun is voor de sancties van Rusland.

Het besluit van Roscosmos is een reactie op de internationale sancties tegen Rusland. Het land heeft ook gezamenlijke lanceringen met Europa opgeschort, stopte de lancering van een satelliet in Kazachstan en dreigde om de samenwerking met NASA op het ISS te beëindigen.

“We zullen de acties van onze Amerikaanse partners nauwlettend volgen. Als ze vijandig blijven, zullen we terugkomen op de kwestie van het bestaan van het ISS”, zei het bedrijf recentelijk tegen staatszender RT.

(evb)

Meer