Elon Musk “zeer zelfverzekerd” dat Starship van SpaceX dit jaar nog eerste ruimtevlucht krijgt

Starship is ontworpen om astronauten tegen 2025 op de maan te krijgen en later zelfs op Mars. SpaceX-baas Musk zei donderdag dat hij een lancering ten vroegste in maart verwacht.

Techmiljardair en SpaceX-baas Elon Musk zei donderdag dat hij “zeer zelfverzekerd” is dat zijn team dit jaar nog ruimteschip Starship in een baan rond de aarde krijgt. Musk verwacht begin maart een goedkeuring voor een lancering in Texas te krijgen van de Amerikaanse ruimtevaartautoriteit FAA. “We hebben een ruwe indicatie gekregen dat er in maart een goedkeuring kan zijn. Maar dat is alles wat we weten”, zei Musk donderdag.

Musk sprak ook over een reserveplan, indien er geen goedkeuring van de FAA in zit of als er nog onverwachte rechtszaken aankomen. In dat geval zou het Starship-project verhuizen naar het Kennedy Space Center in Cape Canaveral (Florida). Daar heeft SpaceX namelijk al de nodige goedkeuringen ontvangen, stipte Musk aan.

Dat scenario zou wel de lancering van Starship met zo’n zes tot negen maanden vertragen, voerde de techmiljardair aan.

SpaceX dichtbij een oplossing voor hitteprobleem van Super Heavy-raketten

Zo’n negen maanden geleden slaagde SpaceX erin om een eerste succesvolle lancering en landing met een Starship-prototype uit te voeren. De pogingen daarvoor eindigden in een reeks explosies en vuurballen.

Musk sprak donderdag ook over de moeilijkheden die SpaceX ondervond bij de uitwerking van de zogenoemde “Raptor 2”-motoren die worden gebruiken voor de Super Heavy-raketten. Dat zijn de boosters die gebruikt worden om Starship naar de ruimte te krijgen. Volgens de SpaceX-baas waren er verschillende problemen met de intense hitte die vrijkomt tijdens de lanceringen en de stuwraketten deed smelten. 

Maar nog volgens Musk zou het team van SpaceX “zeer dicht” bij een oplossing staan daarvoor. Vervolgens zou de productie van de boosters snel opgeschaald kunnen worden, waardoor er tegen het einde van 2022 ongeveer elke maand een nieuwe Starship kan gemaakt worden. 

De door Super Heavy-raketten aangedreven Starships zouden de Falcon 9, de meest gebruikte raket van SpaceX, uiteindelijk moeten vervangen. De Falcon 9 heeft een historie van 144 succesvolle landingen en 106 geslaagde landingen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20