SpaceX is in Florida begonnen met de bouw van een lanceerplatform voor de Starship-raketten

Elon Musk, CEO van SpaceX, heeft via Twitter laten weten dat zijn bedrijf begonnen is met de bouw van een lanceerplatform voor de Starship-raketten in Florida.

“De bouw van het Starship-lanceerplatform in de Cape (Florida) is begonnen”, liet Musk vrijdag via Twitter weten. De Starship-raketten zullen gebruikt worden om vracht en mensen te lanceren op missies naar de maan en Mars.

Starbase

Het bedrijf was eerder al begonnen met de bouw van een lanceerplatform voor de Starship-raketten op het terrein van NASA’s Kennedy Space Center. Maar sinds bouwers eind 2019 beton hebben gegoten voor de fundering, was er nog maar weinig beweging op die locatie.

SpaceX huurt een nabijgelegen platform om zijn Falcon 9- en Falcon Heavy-raketten te lanceren.

Toen het ruimtevaartbedrijf twee jaar geleden met de ontwikkeling van het Starship begon, bouwde het bedrijf prototypes van raketten zowel in de buurt van het NASA-complex als op een privéterrein in Boca Chica, Texas. Het is op die laatste locatie, ook wel Starbase genoemd, dat SpaceX al meerdere testvluchten heeft uitgevoerd.

Problemen met de Raptor-motoren

Vorige maand zei Musk dat SpaceX “hopelijk” het eerste Starship-prototype in januari of februari in een baan om de aarde zal brengen vanuit Texas. Het bedrijf moet daarvoor wel de goedkeuring krijgen van de regelgevende instanties. SpaceX heeft onder meer een lanceervergunning van de Federal Aviation Administration nodig voor de missie.

Het bericht van Musk komt op het moment dat SpaceX werkt aan het oplossen van een “crisis” met de productie van de Raptor-motoren die de Starship-raketten aandrijven. “

We lopen het risico failliet te gaan als we volgend jaar niet elke twee weken een vlucht kunnen realiseren”, schreef Musk vorige maand in een mail aan de werknemers. In een korte update eerder deze week, tweette Musk dat de problemen met de Raptor-motoren “worden opgelost”, maar hij gaf daarbij geen details over het probleem of de oplossing.

(evb)

Meer