Hackers dringen binnen in netwerk Russisch kernenergiebedrijf

De hackersgroep die bekend staat als “Against The West” – afgekort als ATW – heeft naar eigen zeggen ingebroken in het systeem van de Russische onderneming Rosatom, een staatsbedrijf dat gespecialiseerd is in kernenergie. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen gaan zijn voor het bedrijf of de Russische energiesector.

Screenshots op Twitter laten zien dat de groep het netwerk van Rosatom is binnengedrongen. Titels zoals “RosatomCareerSiteAutoTest” zijn duidelijk zichtbaar. Het lijkt er echter op dat de groep geen toegang heeft gekregen tot cruciale systemen of informatie. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke schade ATW heeft kunnen aanbrengen of dat er geheime data is buitgemaakt. De groep zegt dat gegevens later via Telegram zullen worden gedeeld.

Rosatom werd in 2007 opgericht door president Vladimir Poetin. Het bedrijf is momenteel bezig met een 12,5 miljard euro kostende uitbreiding van de kerncentrale in het Hongaarse Paks. De afbetaling moet pas in 2031 beginnen.

Spanningen in Moskou

Echter alleen al het feit dat een bedrijf, dat verantwoordelijk is voor de bouw en onderhoud van kerncentrales, door hackers is getroffen, zorgt voor spanningen in Moskou. Hackersgroep ATW heeft namelijk ook staalgigant Novolipetsk Steel aangevallen, waar het collectief de volledige inhoud van de servers heeft verwijderd. 

Met zijn aanvallen wil de groep Oekraïne steunen in zijn strijd tegen Rusland. De naam “Against the West” betekent niet dat de hackers anti-westers zijn, maar dat ze anti-westerse bewegingen aanvallen, zo verklaren ze op Twitter.

Geen grote schade

De groep is de afgelopen dagen druk bezig geweest met het binnendringen in verschillende Russische en Wit-Russische doelwitten. Daarbij heeft ze vooralsnog geen grote schade kunnen aanrichten. ATW werkt voor zijn acties samen met de hackersgroep Anonymous en andere kleinere netwerken, zoals de Belarusian Cyber-Partisans, waarmee gezamenlijk het Kremlin wordt geviseerd.

Recent nog publiceerde Anonymous de data van het Russische ministerie van Defensie. Persoonlijke informatie – waaronder telefoonnummers, e-mails en wachtwoorden – van ambtenaren werd door de groep gepubliceerd. Ook digitaal wordt een dus flinke strijd gevoerd zo lijkt het, waardoor de druk op Moskou steeds verder toeneemt.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20