Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 06 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Het eindigt altijd in tranen: “Rijkdom Amerikaanse gezinnen is één grote bubbel”

Logo Business AM
Economie

18/10/2018 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Amerika’s herwonnen rijkdom is het resultaat van kunstmatige ingrepen van de centrale bank en zal de economie en de aandelenbeurzen uiteindelijk duur te staan komen.Wie vandaag naar de wereldeconomie kijkt, ziet dat de Verenigde Staten opnieuw ‘king of the world zijn’. Een feit dat ook president Trump maar al te graag herhaalt.

“Een schertsvertoning, een farce en een gigantische leugen”

Maar Amerika’s herwonnen rijkdom is het resultaat van kunstmatige ingrepen van de centrale bank en zal de economie en de aandelenbeurzen uiteindelijk duur te staan komen, zegt analist Jesse Colombo van Clarity Financial op een video die hij op het Real Investment Advice blog publiceert.

De zoveelste doemdenker? Niet echt, want Colombo is een van de weinige analisten die in 2008 de vastgoedbubbel en de daarop volgende financiële crisis exact voorspelde.

“De recente Amerikaanse toename in rijkdom is weinig meer dan een schertsvertoning, een farce en een gigantische leugen die iedereen moet doen geloven dat alles weer rozengeur en maneschijn is. Dat terwijl de motor van die beweging niets meer dan bubbels zijn die zullen barsten en een crisis zullen veroorzaken die erger zal zijn dan die van 2008.”

Het eindigt altijd in tranen

In juni bereikte de rijkdom van alle Amerikaanse gezinnen voor het eerst het bedrag van 100.000 miljard dollar. Dat die rijkdom niet op stevig fundamenten is gebouwd maakt Colombo duidelijk aan de hand van volgende grafiek:

Daarop is duidelijk te zien hoe de rijkdom van de Amerikaanse gezinnen (blauwe lijn) sneller toeneemt dan het bbp (oranje lijn). De laatste twee keer dat dit gebeurde was eind vorige eeuw (dotcombubbel) en midden vorig decennium (vastgoedbubbel). Beide keren eindigde alles in tranen, aldus de analist. “En dat zal ook nu weer het geval zijn, alleen wordt het nog erger”, voorspelt hij.

505% van het bbp

Aan de hand van een tweede grafiek wordt zichtbaar hoe de totale rijkdom van alle Amerikaanse gezinnen gecombineerd sinds 1951 gemiddeld 379% van het bruto binnenlands product bedraagt. Tijdens de dotcombubbel steeg die rijkdom naar 429% en tijdens de vastgoedcrisis naar 473%. Vandaag loopt het op zelfs tot een kolossale 505%.

Overgewaardeerde aandelen en overgewaardeerd vastgoed

Er zijn 2 oorzaken voor de bubbel, met als eerste de beursaandelen die al jaren enkel in waarde stijgen en die in de portefeuille van alle grote investerings- en pensioenfondsen zitten. Wanneer de totale waarde van de aandelenbeurzen wordt gedeeld door het bbp – een favoriete indicator van Warren Buffett – blijkt dat de markt nog meer overgewaardeerd is dan tijdens het dotcomtijdperk (toen Silicon Valley gemiddeld 60 dollarmiljonairs per week produceerde’). .

Ook de vastgoedprijzen zijn overgewaardeerd, aldus Colombo en ook die vormen een belangrijk deel van de rijkdom van de Amerikaanse middenklasse.

Achter dit alles zit de centrale bank FED, die nu al jarenlang de economie met goedkoop geld overspoelt. De analist concludeert dat het dezelfde FED is die de bubbel zal doen barsten, door de rentevoeten te verhogen en haar monetaire politiek te verstrakken.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks