Als de coronacijfers niet ineens opnieuw de hoogte inschieten, kunnen we vanaf zaterdag 8 mei op het terras gaan zitten van cafés en restaurants. De precieze details en voorwaarden van die heropening lijken de komende dagen echter nog voor zware discussies te zorgen.
Het Overlegcomité komt komende vrijdag opnieuw samen. Op de agenda staat daarbij het zogenaamde ‘Buitenplan‘ dat normaal gezien op 8 mei ingaat. Dat plan omvat onder andere de heropstart van culturele activiteiten in openlucht, de opening van pretparken, sporten buiten met maximum 10 personen en ook de heropening van de terrassen van horecazaken.
Aan die datum van 8 mei zijn tijdens het vorige Overlegcomité wel twee voorwaarden gekoppeld. Zo moeten zeventig procent van de 65-plussen gevaccineerd zijn en moet de situatie in de ziekenhuizen verbeterd zijn. Dat eerste lijkt zeker haalbaar, dat tweede wordt een moeilijkere zaak als we naar de huidige coronacijfers kijken.
Maximaal zes per tafel
Toch wordt er door de regering en de experts, in samenspraak met de horecasector, al volop gewerkt aan de voorwaarden van die heropening van de terrassen. Daarbij lijken over het algemeen de regels van in oktober vorig jaar te gelden. Betalen gebeurt nog steeds zoveel mogelijk contactloos en als je rechtstaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, moet je een mondmasker aandoen.
Er zullen maximaal zes mensen aan één tafel mogen zitten en dan nog enkel als ze tot dezelfde bubbel behoren of vaste knuffelcontacten zijn. Tussen alle tafels moet telkens anderhalve meter zijn en in sommige gevallen zal dat ook tussen de stoelen onderling het geval zijn, al zal dat laatste niet altijd gelden.
Het Overlegcomité wil ook heel duidelijk vastleggen wat verstaan wordt onder een terras. Daarmee wil de regering vermijden dat horeca-uitbaters tenten en half afgesloten ruimten proberen te laten doorgaan als terrassen. Die zijn echter onvoldoende geventileerd en dus niet veilig.
Sluitingsuur
Het grootste discussiepunt vrijdag wordt het sluitingsuur van de horeca. Volgens de krant Het Nieuwsblad hoopt de horeca zelf om 23 uur, maar neigen de experts eerder naar 20 uur. Coronacommissaris Pedro Facon zou daarom 21.30 uur voorstellen als gulden middenweg. Zo kunnen restaurants ’s avonds ook twee shifts draaien. Het probleem daarbij is dat het huidige alcoholverbod vanaf 20 uur dan ook moet opgeschoven worden, want de horeca heeft geen zin om open te blijven zonder alcohol te kunnen serveren.