Herlanceringsplan Biden geeft ook Europese beurzen vleugels

De Europese en Amerikaanse beurzen sluiten de deuren deze week een dagje vroeger. Het herlanceringsplan van de Amerikaanse president Joe Biden heeft een positief effect op de Europese beurzen.

Het is Goede Vrijdag morgen. Dat betekent dat zowel de Amerikaanse als Europese beurzen uitzonderlijk de deuren sluiten. Hetzelfde geldt voor paasmaandag.

Plannen Biden stuwen de beurzen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een allesomvattend herlanceringsplan klaar om de Amerikaanse economie uit het coronamoeras te trekken. Naast enorme investeringen in bruggen, wegen, water- en elektriciteitsvoorziening, wil hij ook elke Amerikaan verbinden met breedbandinternet gedurende de komende 8 jaar. Aan het plan hangt een prijskaartje vast van 2.000 miljard dollar. Het komt bovenop het inmiddels goedgekeurde stimuluspakket ten belope van 1.900 miljard dollar.

Hoe dan ook lijken de beurzen enthousiast te reageren op de plannen van de president. Na het luiden van de openingsbel is de Dow Jones 0,3 procent hoger gegaan en won de S&P500 0,45 procent. De Nasdaq deed er 1,4 procent bij. Die indexen zijn er alvast in geslaagd om halverwege de Amerikaanse handelsdag de positieve tendens aan te houden.

Ekopak als verrassing van de week

Het beleggersenthousiasme was ook voelbaar in onze contreien. De Eurostoxx50 gaat het verlengde weekend 0,7 procent hoger in. De Bel20 was met een toename van 1 procent één van de primussen van de Europese klas. Enkel de Nederlandse AEX deed beter. Die beursindex heeft er vrijdagavond 1,25 procent bijgedaan.

Ekopak was één van de bedrijven die donderdag het meest in het oog sprong. Het Tieltse waterzuiveringsbedrijf is op z’n tweede beursdag maar liefst 7,3 procent hoger gegaan. Ekopak had woensdag al zijn start niet gemist. Het aandeel is toen gestegen met 7 procent tot 15 euro. Vandaag is de prijs verder aangedikt tot 16,1 euro, of 2,1 euro meer dan de startprijs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20