Heb je direct geld nodig als student?

In tegenstelling tot wat nog steeds een heleboel mensen denken, bestaat het leven van een student niet alleen maar uit feesten en dronken worden. Sterker nog het leven als student kan soms behoorlijk zwaar zijn en de nodige zorgen met zich meebrengen. Een van de dingen waar veel studenten bijvoorbeeld regelmatig mee te maken krijgen, zijn geldzorgen. Het kan zelfs gebeuren dat er direct geld nodig is om bepaalde betalingen of aankopen uit te kunnen voeren. Wat je in dat geval kunt doen als student gaan we je hieronder haarfijn uitleggen.

Hulp van je ouders

Het klinkt wellicht wat afgezaagd, maar toch zullen de meeste studenten eerst bij hun vader of moeder aankloppen als zij direct om wat extra financiële speelruimte verlegen zitten. Niet alleen is de drempel om deze stap te zetten meestal erg laag, ook is de kans groot dat je (wanneer je geld kunt lenen) niet alles terug hoeft te betalen. Daarnaast zullen de meeste ouders, bij het uitlenen van geld aan hun kroost, geen leenvergoeding berekenen en hoeft hun zoon of dochter evenmin een tijdrovende aanvraagprocedure te doorlopen om op deze manier geld te kunnen lenen.

Helaas zijn de financiële middelen van een heleboel ouders niet onuitputtelijk en kun je als student met geldgebrek soms dan ook een negatief antwoord krijgen als je deze weg wilt bewandelen. Gelukkig zijn er nog een aantal andere manieren waarop studenten direct wat extra geld in handen kunnen krijgen zoals:

 • het aanvragen van een minilening,
 • rood staan bij de bank,
 • gebruik van een kredietkaart,
 • zelf (extra) inkomsten verwerven, bijvoorbeeld door (nog) een baantje te zoeken,
 • het uitgaven[patroon aan te passen,
 • bruikbare spullen te verkopen, zoals oude studieboeken.

Aanvragen van een minilening

Een minilening is een leenvorm waarbij je slechts een gering geldbedrag kunt lenen van de betreffende kredietverstrekker (niet meer dan 1000 euro). Verder kenmerkt een minilening zich door de zeer korte looptijd (van hooguit 3 maanden) en de erg hoge leenvergoeding die over de leensom wordt gerekend. Doordat er voor de aanvraag van een minilening geen toetsing gedaan hoeft te worden bij de Centrale voor Kredieten aan particulieren (CKP) zal de kredietverstrekker echter wel in staat zijn om de leenaanvraag erg snel af te handelen (vaak wordt er enkel een interne toetsing of schatting uitgevoerd naar je kredietwaardigheid). Doordat de meeste aanbieders van minileningen alleen online actief zijn, kan de aanvraagprocedure en de verdere afhandeling van de lening volledig digitaal af worden gehandeld. Je kunt een minilening dus gemakkelijk vanachter je eigen laptop regelen zonder daar de deur voor uit te gaan.

Zelfs als je geen vaste baan hebt, maar wel bijvoorbeeld studiefinanciering ontvangt, kun je al een minilening aanvragen. Voor de kredietverstrekker is het immers alleen van belang dat je de lening en de leenvergoeding terug kunt betalen voor het einde van de looptijd. Ook als je al een andere lening hebt lopen, hoeft het aanvragen van een minilening geen problemen op te leveren, mits je je maar kunt houden aan de aflossingsverplichting die overeen is gekomen met de kredietverstrekker. Het gevraagde geld kun je om die reden vaak al binnen een dag in handen hebben. Uiteraard moet je, voordat je een minilening aanvraagt wel goed weten hoe je de leensom, samen met de leenvergoeding, op tijd terug gaat betalen. De kosten die in rekening worden gebracht als je een minilening niet op tijd aflost zijn immers enorm hoog.

Voordelen van een minilening:

 • snel geld in handen,
 • geen CKP-toetsing,
 • geen tijdrovende aanvraagprocedure,
 • geen bergen papierwerk,
 • geld lenen zonder de deur uit te hoeven gaan,
 • geen maanden vastzitten aan een schuld.

Nadelen van een minilening

 • geringe leensom,
 • zeer korte looptijd,
 • erg hoge leenvergoeding.

Rood staan bij de bank

Rood staan bij de bank is een term die in de volksmond vaak wordt gebruikt om een negatief saldo op een zichtrekening aan te duiden. Op die manier kun je dus geld uitgeven waar je op dat moment eigenlijk nog niet over beschikt. Voordat je rood mag staan, zul je echter altijd eerst goedkeuring van de betreffende bank moeten krijgen en rekening moeten houden met een forse leenvergoeding die aan deze manier van geld lenen is verbonden. Daarnaast kan een bank bepaalde voorwaarden stellen aan het opbouwen van een negatief saldo, bijvoorbeeld dat je op een vooraf bepaald moment je saldo weer minimaal op nul hebt staan.

 Voordelen van rood staan bij de bank:

 • snel geld in handen,
 • gewoon bepalen met je pinpas,
 • geldopname aan een geldautomaat met je pinpas,
 • geen maanden vastzitten aan een schuld.

Nadelen van rood staan bij een bank

 • toestemming van de bank is noodzakelijk,
 • voor de aanvraag is een tijdrovende toetsing bij het CKP nodig,
 • erg hoge leenvergoeding,
 • bijkomende voorwaarden, zoals een nulstelling.

Gebruik van een kredietkaart

Tegenwoordig is het gebruik van een kredietkaart als betaalmethode volledig ingeburgerd en vrijwel overal op aarde veilig en snel te gebruiken voor het doen van geldopnames en/of betalingen. Een kredietkaart dien je echter altijd eerst aan te vragen bij bijvoorbeeld een bank of andere financiële instelling. Ook moet je er rekening mee houden dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het gebruik van deze kaart (zelfs als je er geen transacties mee uit hebt gevoerd). Aan het gebruik van een kredietkaart kunnen in bepaalde gevallen uiteenlopende voordelen zijn verbonden, zoals speciale verzekeringen, kortingsacties en spaarprogramma’s.

De kredietkaartmaatschappij zal, als je een transactie uitvoert met de kaart, het bedrag voorschieten en aan het einde van de maand aan je in rekening brengen. Je kunt transacties uit blijven voeren met een kredietkaart totdat de van tevoren overeengekomen daglimiet en/of kredietopening is bereikt. Vaak hoef je als je deze rekening in één keer betaalt geen extra kosten te maken, maar dat is een heel ander verhaal wanneer je kies voor een aflossing in termijnen. In dat laatste geval zul je immers te maken krijgen met een forse leenvergoeding.

Voordelen van het gebruik van een kredietkaart:

 • snel geld in handen,
 • overal op aarde geaccepteerd als betaalmiddel,
 • betalen in duizenden locaties wereldwijd,
 • geldopnames op duizenden locaties wereldwijd,
 • profiteren van bijkomende voordelen bij bepaalde kredietkaarten,
 • geen maanden vastzitten aan een schuld, mits je de rekening in één keer betaalt.

Nadelen van het gebruik van een kredietkaart

 • toestemming van de kredietkaartverstrekker is noodzakelijk,
 • voor de aanvraag is een tijdrovende toetsing bij het CKP nodig,
 • erg hoge leenvergoeding,
 • mogelijk berekening van kosten voor het gebruik van de kredietkaart.

(Extra) inkomsten verwerven

Als student kun je vaak naast de tijd dat je in de collegebanken en op stages doorbrengt ook vaak voldoende tijd vrijmaken om een studentenjob te gaan zoeken. Wanneer je al een baantje hebt gevonden, en je toch extra geld nodig hebt, dan kun je wellicht in samenspraak met je werkgever wat meer gaan werken en wellicht een voorschot krijgen op je loon. Indien dit niet lukt, dan kun je misschien wat kleinere klussen aannemen bij vrienden en bekenden om op die manier een zakcentje bij te verdienen of jezelf aanmelden bij een uitzendbureau dat zich speciaal heeft gericht op studenten. Het voordeel van werken via een uitzendbureau is namelijk dat je vaak wekelijks wordt uitbetaald. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat je, wanneer je inkomsten te hoog oplopen, je meer belasting moet gaan betalen (en daardoor wellicht later weer in de financiële problemen terechtkomt).

Uitgavenpatroon aanpassen

Door je uitgaven eens goed onder de loep te nemen, kun je vaak een heleboel geld in je zak houden. Er zijn namelijk een heleboel zaken waar je (te veel) geld aan uitgeeft waarop je zou kunnen bezuinigen, zoals:

 • uit eten gaan,
 • drankjes tijdens een avondje stappen,
 • gemaksvoedsel, zoals afhaalmaaltijden en fastfood,
 • merkproducten, zoals kleding en voedingsmiddelen (merkloze- en huismerken zijn vaak prima en veel minder duur),
 • vervoerskosten, in plaats van met de auto of het openbaar vervoer kun je wellicht gaan fietsen of lopen,
 • abonnementen en lidmaatschappen die je niet of nauwelijks gebruikt.

Maandelijks kun je behoorlijk wat geld besparen als je goed in de gaten houdt waar je je geld aan uitgeeft. Dit is waarschijnlijk geen ideale manier om direct geld in handen te krijgen, maar wel om geldnood (voor een belangrijk deel) te kunnen voorkomen.

Verkoop van bruikbare spullen

Door je bezittingen eens aan een grondige inspectie te onderwerpen, kom je wellicht spullen tegen waarvan je niet eens meer wist dat je deze had. Indien je nog bruikbare spullen in je kast hebt liggen en deze niet meer gebruikt, dan kun je deze te koop aanbieden. Dit zou je onder andere kunnen doen op een veilingwebsite, maar even goed tijdens een garageverkoop of op een rommelmarkt. Met een beetje geluk kun je op deze manier wel redelijk snel geld in handen krijgen en je geldzorgen (voor een deel) oplossen.

Conclusie

Een student die in financiële nood verkeert, kan meerdere wegen bewandelen om wat meer speelruimte in zijn, of haar, budget te creëren. Wanneer er echter sprake is van een lening die afgesloten wordt bij een officiële kredietverstrekker, dan zul je echter rekening moeten houden met het feit dat er vaak veel rente in rekening zal worden gebracht over de openstaande schuld. Op die manier zal geld lenen dus altijd extra geld gaan kosten.

Er zijn echter ook een aantal andere manieren te bedenken waarop je als student direct (of vrij snel) je geldzorgen wat kunt verlichten, bijvoorbeeld door de hulp van je ouders in te roepen, je inkomsten te vergroten en je uitgavenpatroon aan te passen. In de regel zullen deze manieren je geen extra geld hoeven te kosten, maar zul je soms wel wat langer op het geld moeten wachten en/of er wat meer tijd en moeite moeten steken in het verkrijgen ervan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20