Cent’anni organiseert jaarlijks een zomertasting in juni. Op zich is dat niet zo speciaal, veel wijnhandelaars en verkopers doen dit. Net om die reden is de authenticiteit, de service en wat je aanbiedt zo belangrijk om het verschil te maken in een hyperconcurrentiële wereld. Steven en Joke hebben een gemoedelijke manier van de dingen aanpakken. Cent’anni uit Brasschaat specialiseert zich naar eigen zeggen in authentieke Italiaanse wijnen. Steven dompelt je graag onder in een bad met minder gekende Italiaanse wijnstreken: Montecucco en Monte Amiata in de Toscaanse Maremma.
De Maremma ligt aan de Tyrreense Zee, in het zuiden van Toscane. Het is er warm en er heerst een Mediterraan klimaat. Andere appelaties in Toscane zijn niet van de minste: Chianti, Vino Nobile de Montepulciano, Brunello di Montalcino, Bolgheri… De Maremma Toscana DOC is nog heel recent. Pas in 2011 werd dit label uitgereikt, nog maar een goede 12 jaar geleden. Dat maakt dat er nog hard gewerkt zal moeten worden om dezelfde bekendheid te evenaren als de grote kleppers, maar bekendheid is niet noodzakelijk beter.
Professioneler dan hij zou durven toegeven, is Steven begaan met de wijnen die hij verkoopt. De voormalige apotheker kiest zijn wijnen zorgvuldig uit, reist veel op en af naar de regio en heeft aandacht voor verschillende prijsklassen. Een correcte verhouding qua smaakbeleving en prijs staat voorop en hij slaagt er in ook minder dure flessen aan te bieden die niet teleurstellen. Wij zijn in onderstaande tasting gegaan voor flessen tussen de 16 en 19 euro.
Het wordt schuifelen langs zes lange tafels met in totaal 77 wijnen om te proeven. Elke tafel heeft een persoonlijke host. Deze brengt je wat kennis bij over de wijn die je proeft én sfeerbeheer wordt ook niet vergeten. Hoewel elke sommelier een aparte tafel heeft toegewezen gekregen, maken ze af en toe eens een uitstapje naar de tafel naast hen om wat tips en inspiratie te delen. Of te corrigeren, maar we spreken niet van “beter weten”. Dat bestaat niet in het wijn proeven, ieder zijn of haar voorkeur is immers zo anders en geheel persoonlijk. Enkel foutieve wijnen kan je stante pede als slecht beoordelen.
1. Ostro – Podere Borselli – Vermentino – Toscana Bianco – IGT – 2021
De streek mag dan al gekend zijn voor excellente rode wijnen, ook in het witte gamma zijn er enkele parels te vinden. Veel vermentino op de proeflijst: dat trekt onze aandacht en we beslissen om daar op te focussen. Vermentino is veelzijdig, zeker geen licht doetje en heeft vaak ook een zoetje. Natuur en wijnbouw moeten hand in hand gaan op dit domein. Organisch is hun codewoord en dit is dan ook een ongefilterde wijn. Na de manuele oogst volgt een zachte persing. Daarna is er een natuurlijke alcoholische fermentatie in geïsoleerde inox tanks. De maceratie duurt 30 dagen. In de neus niet meteen het meest floraal maar wel kruidig. Een vleugje rozemarijn schiet je in de neus tegemoet vergezeld van een lichte pepergeur. Alvast zinnenprikkelend. Licht prikkelend in de mond en droogtrekkend is dit geen alledaagse vermentino. In de afdronk goed bitter en ook heel lang in de mond aanwezig. Naar het einde toe plakt dit een beetje maar zonder dat het storend wordt.
Alcoholpercentage: 13 procent

2. Tasto Bianco – La Stesa – Vermentino – Toscana Bianco – IGT – 2021
Vermentino wordt vaak geplant op hellingen met het oog op de zee waarbij de reflecties van het water terugschijnen op de druiven. Ideaal terrein dus aan de Tyrreense zee. Deze vermentino is ook absoluut een voltreffer in atypisch zijn. De druiven worden geplet in open maar kleine bakken, daarna regelmatig gemengd, de hoed wordt manueel ondergedompeld, om uiteindelijk 8 maanden op inox vat te rijpen. Daarna wordt deze wijn gebotteld zonder dat filtratie aan te pas komt. In de smaak geeft dat absoluut een meer complexe wijn, dat rijpingsproces valt onmiddellijk op. In de afdronk is er zowaar steranijs te ontwaren. We kunnen er niet meteen de vinger op leggen maar dit is een bijzondere wijn. We zijn heel benieuwd naar de ervaring die we thuis zullen hebben bij het opentrekken van de fles. Zomaar als aperitief zouden we deze niet schenken, of toch niet voor wie nog niet veel wijnervaring geniet.
Alcoholpercentage: 13 procent

3. Albatraia – Villa Patrizia – Toscana Rosso – IGT – 2019
Zacht met karakter. Dit is wat deze wijn typeert. Ciliegiolo is niet meteen een druif die we al vaak tegenkomen zijn of gedronken hebben. In de neus verleidt deze Albatraia al met intense toetsen van rijp rood fruit. Aardbei en framboos zijn nooit ver weg. Zeker ook een zoetje aanwezig in de neus, met zelfs wat hinten van vanille, al zitten deze wat verscholen onder het fruit dat overduidelijk primeert. Zes à acht maanden houten vatrijping krijgt deze wijn en daardoor krijgt ze meer structuur.
In de mond pure klasse. Hier zou je dagelijks een glas van kunnen drinken om een momentje van puur geluk te ervaren. Eenvoudig als deze wijn lijkt is ze sappig, in evenwicht maar toch nog met voldoende frisheid. Drink ze wel niet te warm, dan wordt ze een beetje stroperig, en dat is wat zonde. Dit is pure verleiding in een fles. Nu al spijt dat we daar niet meer van hebben aangekocht.
Alcoholpercentage: 13,5 procent

4. Montecucco Sangiovese – Podere Montale – DOCG – 2017
We gaan nog een stap verder in de categorie wijnen die rijpen en die nog in de kelder kunnen liggen. Maar wat een smaakbom als je deze fles opent. 100 procent Sangiovese die 12 maanden op eiken vaten heeft gelegen. Wij vrezen dat dit niet al te lang in de kelder zal blijven liggen. Bij walsen in het glas blijft een lichtrood roest randje achter in het glas. In de neus barst dit open. Intense kruidigheid en zwarte kersen. Perfect in elkaar vloeiend in de neus, niets dat echt naast elkaar zit of storend aanwezig is. In de mond meer van dat, ook een vloeiend gebeuren waarbij fruit in de aanzet aanwezig is en op het einde zwarte chocolade overheerst in de afdronk en een vanille toets blijft hangen. Nog tannines aanwezig maar zeker al goed op dronk. Zoals al vermeld, dit kan in de kelder blijven liggen, maar je moet je kunnen inhouden als je dat wenst. Een wijn die past bij eten, dat wel. Denk aan rood vlees. Wie geen fan is van het zwaardere werk is misschien afgeschrikt maar dat is onterecht omdat er zo’n mooi spel van smaken gebeurt in de mond. Niets op deze wijn aan te merken.
Alcoholpercentage: 14 procent

5. Rosso – Sassotondo – Ciliegiolo Maremma Toscana – DOC – 2022
Ook hier hebben we weer een monocépage Ciliegiolo. Alle toegelaten dominerende druiven mogen als monocépage verkocht worden indien er 85 procent van de druif aanwezig is in de wijn. Je zal hier dus vaak monocépages vinden, waar nog iets anders bij zit maar dat moet men niet vermelden op het etiket. Na de vorige krachtpatser is dit eerder opnieuw het zachtere werk. Onmiddellijk veel kersen in de neus en een mooie robijnrode kleur in je glas. Ciliegiolo betekent ‘kleine kers’ en verwijst zo naar de kersachtige smaak van de druif en is zachter in smaak dan de Sangiovese. De smaak is droog maar wel fris en erg sappig. Een toegankelijke rode wijn met zachte tannines, voldoende zuren en fruit. Een gemiddelde afdronk maar zeker niet te kort. Subtiele wijn die we graag drinken bij wat pancetta of pastagerechten met wat vlees bij.
Alcoholpercentage: 14 procent

Cent’anni heeft een eigen domein in Toscane waar ze ook olie produceren. Het moet gezegd, fantastische olie, waarvan enkele druppels voldoende zijn om je sla mee af te maken. We zijn er nog niet geweest maar na al dat lekkers te proeven staat dit absoluut op de to do lijst voor de komende jaren. Volgens de toeristische gids van de regio zijn er nog niet zoveel wijnkelders open voor het grote publiek. Laat dat net interessant zijn om prachtige dingen te ontdekken. Wanneer zijn we weg?