Grote Chinese schaduwbank Zhongzhi vraagt faillissement aan, investeerders zijn vermoedelijk tientallen miljarden kwijt

De Chinese schaduwbank Zhongzhi heeft het faillissement aangevraagd. De instelling kwam in moeilijkheden waarna de Chinese overheid een strafrechtelijk onderzoek opende om wanbeleid te onderzoeken. Investeerders zullen maar weinig van hun geld kunnen recupereren.

Waarom is dit belangrijk?

Het faillissement van Zhongzhi is een van de grootste ooit in China. Naast financiële verliezen is er ook een groter plaatje: De Chinese economie blijkt een gigantische kast waaruit veel lijken beginnen te vallen.

In het nieuws: De Chinese schaduwbank Zhongzhi heeft het faillissement aangevraagd.

Uitgelegd: Een schaduwbank heeft ongeveer dezelfde bezigheden als een gewone bank: het geld van huishoudens beheren, leningen aanbieden en investeren in aandelen of vastgoed. Deze acties worden echter minder gereguleerd. Schaduwbanken kunnen zo meer hun eigen gang gaan en innovatief zijn, maar hebben geen vangnet en kunnen niet reken op hulp van centrale banken.

  • Eind november 2023 kondigde Zhongzhi al aan dat het “ernstig onvermogend” was. De schaduwbank kwam toen naar eigen zeggen 36,4 miljard dollar te kort. Een nieuw intern document berekende dat de schuldenlast zelfs nog hoger ligt: 64,4 miljard dollar.
  • De Chinese autoriteiten gingen prompt over tot een strafrechtelijk onderzoek. Er werden “verplichte maatregelen” genomen tegen bepaalde verdachten van criminele feiten. Men wilde toen niet kwijt van welke praktijken zij werden beticht.
    • Bloomberg merkte indertijd op dat de juridische formulering gelijkaardig is aan degene die gebruikt werd voor Hui Ka Yan, de topman van vastgoedgigant Evergrande, die ook gearresteerd werd.
  • Het Evergrande-verhaal lijkt ook een rode draad te zijn in deze zaak: terwijl collega-instellingen het rustiger aandeden, ging Zhongzhi risico’s aan. De schaduwbank verlengde financiering aan ontwikkelaars die in de problemen zaten en kocht activa aan van onder meer Evergrande.

56 miljard dollar kwijt

De gevolgen: Investeerders zijn allicht tientallen miljarden dollars kwijt

  • Volgens analisten zou de schade voor investeerders ongeveer 56 miljard dollar bedragen. Advocaat Ying Yue vermoedde in november nog dat zij 14 miljard dollar daarvan zouden kunnen recupereren.
  • Volgens asset manager Sun Jianbo zou 70 procent van de activa verkocht kunnen worden, aan kortingen. Berekeningen van Bloomberg tonen aan dat investeerders dan 13 procent van hun geld overhouden.
  • De vraag is of deze berekeningen nog kloppen nu er ook officieel een faillissement is aangevraagd, en of investeerders ook maar iets van geld zullen recupereer.

Het faillissement van Zhongzhi legt onderliggend probleem bloot

Uitgezoomd: Zhongzhi is het toonbeeld van een zwak systeem.

  • Het faillissement van Zhongzhi is een van de grootste faillissementen ooit in China. Omdat er al serieus wat druk bij consumenten en investeerders ligt, zal dit voorval het negatieve sentiment enkel verder opvoeren.
  • Het legt een groeiend probleem bloot in de Chinese trustsector, waarbij vermogen toevertrouwd wordt aan derden. Maar onderliggend is er ook een teleurstellende economische groei en een vastgoedsector in verval.
  • Zhao Jian, hoofd van het Atlantis Financial Research Institute in Beijing, zegt tegen het persagentschap Bloomberg: “De aanhoudende neergang van de vastgoedmarkt, versterkt door stringente beleidsmaatregelen en intensievere financiële anti-corruptie inspanningen, heeft de tijdige inning van activa bemoeilijkt. Het verzilveren van deze activa is uitermate complex geworden.” (ddw)
Meer