Grootste partij van Japan doet ‘knieval’: vrouwen mogen vergaderingen bijwonen, zolang ze hun mond houden

Nadat kopstuk Yoshiro Mori ontslag moest nemen als organisator van Tokyo 2020 wegens vrouwonvriendelijke uitspraken, vond de regeringspartij LDP van Japan dat het tijd was om een lans te breken voor gendergelijkheid. Alleen had hun voorstel niet het verhoopte effect. 

De Liberaal-Democratische Partij van premier Suga stelde dinsdag voor om meer vrouwen toe te laten op belangrijke partijvergaderingen, maar enkel als ze niet spreken tijdens de vergadering. 

De 82-jarige secretaris-generaal, Tohishiri Nikai, legde een plan op tafel om vijf vrouwelijke parlementsleden toe te laten tot de vergaderingen van het partijbestuur. Zo zouden ze de vergaderingen kunnen observeren om het besluitvormingsproces te begrijpen. Hun input? Die mogen ze achteraf schriftelijk indienen op het secretariaat, weet het Japans financieel dagblad Nikkei.

Scheefgetrokken rechtzetting

Vorige week moest de 83-jarige Yoshiro Mori ontslag nemen als hoofd van het organiserend comité van de Olympische Spelen. Hij had tijdens een online vergadering enkele denigrerende opmerkingen gemaakt over vrouwen. 

‘Vergaderingen van raden van bestuur met veel vrouwen duren langer’, had de voormalige Japanse premier gezegd volgens de krant Asahi Shimbun. ‘Als er meer vrouwelijke bestuursleden komen, moeten we ons ervan verzekeren dat hun spreektijd wordt beperkt. Ze stoppen nooit met praten, wat irritant is. Als één vrouw de hand opsteekt om te praten, voelt de rest ook die behoefte. Dan willen ze allemaal hun zegje doen’, ging hij verder. De uitspraken gingen de wereld rond en veroorzaakten zoveel ophef dat Mori’s positie niet langer houdbaar was. Hij is intussen wel vervangen door een vrouw.

De populariteitscijfers van de partij daalden, en een groep van vrouwelijke LDP-parlementsleden vroegen de secretaris-generaal in een reactie om meer vrouwen belangrijke functies te geven in de partij. In het partijbestuur zelf zijn slechts 2 van de 12 leden vrouwen. Het voorstel van Tohishiri Nikai schoot echter in het verkeerde keelgat, en sindsdien klinkt de kritiek op sociale media alleen maar luider. 

Beide incidenten tonen aan hoe diepgeworteld seksisme in de Japanse maatschappij zit. In 2018 werd dat pijnlijk duidelijk toen bleek dat een vooraanstaande Japanse school voor geneeskunde gedurende meer dan tien jaar het toelatingsexamen had gemanipuleerd om vrouwen uit te sluiten. Het land staat ook op de 121e plaats van 153 landen op de Global Gender Gap Index 2020 van het World Economic Forum (WEF). Daarmee heeft Japan volgens het WEF de grootste genderkloof van alle geavanceerde economieën.  

Meer