Honderden vrijwilligers nemen ontslag na vrouwonvriendelijke uitspraken van topman Tokio 2020

Honderden mensen die zich hadden opgegeven als vrijwilliger bij de Olympische Spelen in Tokio deze zomer hebben ontslag genomen uit protest tegen de vrouwonvriendelijke uitspraken van Yoshiro Mori, voorzitter van het Japanse organisatiecomité.

‘Als er meer vrouwelijke bestuursleden komen, moeten we ons ervan verzekeren dat hun spreektijd wordt beperkt. Ze stoppen nooit met praten, wat irritant is’ en ‘Als één vrouw de hand opsteekt om te praten, voelt de rest ook die behoefte. Dan willen ze allemaal hun zegje doen.’ Met die uitspraken doet Mori de voorbije dagen heel wat stof opwaaien. 

Zo tikte de vrouwelijke Judoka Kaori Yamaguchi, bestuurslid van het Japans Olympisch Comité (JOC), Mori na de uitspraak op de vingers. Zelfs zijn eigen vrouw, dochter en kleindochter waren niet opgezet met de seksistische uitlating, zo schreef de Japanse krant Mainichi. Volgens diezelfde krant zou Mori mogelijk zijn rol moeten afstaan na deze controverse.

Het organisatiecomité houdt deze week een spoedvergadering over de kwestie, maar zijn ontslag zou niet ter discussie staan, aldus de Japanse krant Nikkan Sports. Mori heeft zich intussen geëxcuseerd voor de uitspraken en gaf toe dat zijn woorden ‘ongepast’ waren, al lijkt hij niet van plan zijn plaats af te staan. 

400 vrijwilligers nemen ontslag

Meer dan 400 van de 80.000 mensen die zich als vrijwilliger voor de spelen in Tokio hadden opgegeven, hebben volgens de lokale media hun ontslag ingediend. Een online petitie waarin wordt opgeroepen actie te ondernemen tegen Mori, verzamelde maandag meer dan 140.000 handtekeningen. Volgens de organisatoren van de Spelen zijn er intussen ook al meer dan 5.500 klachten binnengekomen.

‘We nemen dit heel ernstig’, zei Seiko Hashimoto, de Japanse minister bevoegd voor de Olympische Spelen, dinsdagmorgen toen haar gevraagd werd naar het ontslag van de vrijwilligers.

Intussen keldert Mori’s populariteit in Japan. Uit een opiniepeiling van het Japanse persbureau Kyodo, die dit weekend werd uitgevoerd, bleek dat bijna 60 procent van de Japanners Mori ‘ongeschikt’ vond om het organisatiecomité te leiden, tegenover 6,8 procent die hem wel geschikt achtte voor de functie.

Lees ook: ‘Vaccin niet verplicht voor olympische atleten in Tokio’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20