Tokio 2020 krijgt wellicht topvrouw na seksismeschandaal

Volgens Japanse media zal Seiko Hashimoto, de minister van de Olympische Spelen en Gendergelijkheid, het roer van Yoshiro Mori overnemen. Mori stapte vorige week op als voorzitter van het Olympisch Comité na een seksistische uitspraak over vrouwen.

Vorige week waren de Olympische Spelen in Japan opnieuw het onderwerp van een controverse. Yoshiro Mori, de voorzitter van het organisatiecomité voor de spelen, stapte op onder druk van medewerkers, sponsors en politici. De 83-jarige Japanner had zich seksistisch uitgelaten over vrouwen. ‘Vrouwen stoppen nooit met praten. Irritant’, zei Mori.

Honderden vrijwilligers namen ontslag door de uitspraken en sponsors waren uitdrukkelijk bezorgd over hun associatie met de spelen. Het was de zoveelste afbreuk aan het imago van het sportevenement. Recentelijk gaf 80 procent van de Japanners al aan dat ze liever geen spelen meer wilden in hun land, een forse stijging tegenover 51 procent in de zomer. Er wacht dus een serieuze opdracht voor de opvolger van Mori.

Voormalig olympisch atlete krijgt voorkeur

Volgens de Japanse openbare omroep NHK is er woensdag een nieuwe voorzitter uit de bus gekomen. Het zou gaan om Seiko Hashimoto, de Japanse minister van Gendergelijkheid en tevens minister van de spelen.

De 56-jarige Japanse stond voor haar politieke loopbaan bekend als een snelschaatser van topniveau. Ze nam zelf deel aan twee Olympische Spelen: die van Sarajevo in 1984 en die in Atlanta in 1996. Hashimoto werd geboren op het koude noordelijke Japanse eiland Hokkaido, waar de sport erg populair is.

Nederlaag voor Japanse economie

De selectie van de nieuwe voorzitter is wel nog niet officieel rond. De Japanse voetballegende Saburo Kawabuchi werd blijkbaar eerst overwogen voor de positie, maar die weigerde de aanbieding. Volgens NHK is het comité zeker van Hashimoto, maar moet zij het voorstel nog accepteren.

Japan is vastberaden om de spelen niet op te geven. Premier Yoshihide Suga zei onlangs nog dat de spelen een ‘overwinning van de wereld op het coronavirus’ zullen zijn. Met een nieuwe zware aardbeving aan de oostkust, de aanslepende crisis voor de toeristische sector door de pandemie en de astronomische kosten van de olympische stadions lijkt het in ieder geval een nederlaag voor de Japanse economie te worden.

Meer