Topman Tokio 2020 neemt ontslag wegens seksistische opmerking

Het noodlot blijft de Olympische Spelen van Tokio achtervolgen. De Covid-19-pandemie hangt als een zwaard van Damocles boven de al uitgestelde editie. Nu kondigt het hoofd van het organiserend comité, Yoshiro Mori aan dat hij ontslag neemt wegens seksistische opmerkingen die hij vorige week maakte. 

Tijdens een online vergadering van het Japanse Olympisch Comité (JOC) vorige week, liet de 83-jarige Japanner vallen dat vrouwen te veel praten tijdens belangrijke meetings. 

‘Vergaderingen van raden van bestuur met veel vrouwen duren langer’, zei de voormalige Japanse premier volgens de Japanse krant Asahi Shimbun. ‘Als er meer vrouwelijke bestuursleden komen, moeten we ons ervan verzekeren dat hun spreektijd wordt beperkt. Ze stoppen nooit met praten, wat irritant is. Als één vrouw de hand opsteekt om te praten, voelt de rest ook die behoefte. Dan willen ze allemaal hun zegje doen’, ging hij verder. 

De aanleiding van de uitspraak was een vraag over het quotum dat in 2019 werd ingevoerd om minstens 40 procent vrouwen in het organisatiecomité te laten zetelen. 

De uitspraken gingen de wereld rond en veroorzaakten veel ophef. Mori trok zijn opmerkingen in en excuseerde zich, maar zei aanvankelijk dat hij niet zou opstappen. 

Sponsors moeien zich

Maar gisteren liet het JOC weten dat enkele belangrijke sponsors zich grote zorgen maakten. Volgens Japanse media zouden enkele belangrijke merken benadrukt hebben dat ze al een groot risico nemen door een internationaal sportevenement te steunen tijdens een pandemie. De uitspraken van Mori zouden ertoe kunnen leiden dat adverteren op de Spelen meer kwaad dan goed doet voor de merken. 

Als er nog meer bedrijfssponsors zich nu zouden terugtrekken, zou de al fragiele financiële fundering van de uitgestelde Spelen instorten. De positie van Mori was dus onhoudbaar geworden. 

De organisatie kon de ophef missen als kiespijn. De animo bij de Japanners om Tokio 2020 te laten doorgaan komende juli was vóór deze controverse al niet hoog. In een recente poll geeft 80 procent van de Japanners aan dat ze omwille van corona liever geen sportevenement in hun land hebben deze zomer, een sterke stijging tegenover de 51 procent in juni. Het Internationaal Olympisch Comité wil de Olympische Spelen wel degelijk laten doorgaan. Begin deze maand publiceerde het comité de eerste versie van Playbook’, een draaiboek voor de Olympische Spelen in Tokio.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20