Aardbeving in Japan was ‘naschok’ van kernramp in Fukushima 10 jaar geleden

De aardbeving van Fukushima in 2011, die een kernramp veroorzaakte in Japan, was zo krachtig dat er tien jaar later nog steeds naschokken plaatsvinden. Dat is volgens het Japanse meteorologisch instituut wat er afgelopen zaterdag gebeurd is, toen de regio een decennium na datum opnieuw werd opgeschrikt door een krachtige aardbeving. 

‘Omdat de schok van 2011 zo enorm was, met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter, is het niet verrassend om 10 jaar later een naschok van deze schaal te hebben’, zegt Kenji Satake aan The Japan Times. De professor is verbonden aan het onderzoekscentrum voor aardbevingen van de Universiteit van Tokio. 

Afgelopen weekend werd de regio van Fukushima getroffen door een beving van de aardkorst, met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Ook het Japanse Meteorologische Agentschap beschouwt het als een naschok van de ramp in 2011. Blijkbaar is het niet ongewoon dat er jaren na een grote aardbeving nog naschokken plaatsvinden. 

Grimmig jubileum

Zaterdag begon de beving gelukkig zo diep onder de oceaan dat ze geen tsunami veroorzaakte. Wel vonden er in en rond Fukushima aardverschuivingen plaats en was er veel schade aan gebouwen. Er vielen gelukkig geen doden, er hebben zich een honderdtal gewonden gemeld. 

Een ander scenario dan tien jaar geleden dus. Toen wekte een zeebeving een enorme tsunami op, waardoor grote delen van de stad Fukushima verwoest werden. Naar schatting 18.500 mensen kwamen om, en honderdduizenden Japanners verloren hun huis. De reactor van de kerncentrale van Fukushima werd ook beschadigd tijdens de ramp, wat een kernsmelting veroorzaakte. Honderdduizenden werden geëvacueerd om hen te behoeden van de straling. Radioactief grondwater rond Fukushima sijpelt op dit moment nog steeds door naar de oceaan. De opkuis zal nog decennia duren. 

Als een grimmig jubileum kwam de aardschok van zaterdag bijna dag op dag na die historische ramp, die plaatsvond op 11 maart 2011. En dat terwijl de Japanse overheid de verjaardag net wou aanwenden om het herstel van de regio in de verf te zetten. Zo zou de fakkeltocht van de olympische vlam vertrekken vanuit Fukushima. Door de recente natuurramp zal de Japanse overheid opnieuw moeten investeren in het herstel van het gebied, als ze de Olympische Spelen in goede banen wil leiden. Het is de zoveelste tegenslag in de organisatie van Tokyo 2020.

Lees ook:

Meer