Grootste cryptobeurs ter wereld publiceert “Bill of Rights” voor beleggers in cryptomunten

Crypto-handelsplatform Binance heeft een lijst gepubliceerd met zijn visie op de basisrechten voor crypto-gebruikers. Het bedrijf ligt al een tijdje onder het vergrootglas van verschillende financiële toezichthouders. De publicatie van zo’n Bill of Rights voor crypto kan dus een broodnodige oppepper zijn voor het imago van wat nog steeds de grootste cryptobeurs ter wereld is.

Waarom is dit belangrijk?

Wereldwijd voeren financiële toezichthouders de druk op op Binance. Ze zijn vooral bezorgd over lakse consumentenbescherming en witwaspraktijken. Is de publicatie van deze lijst grondrechten een afleidingsmanoeuvre, of staan er werkelijk interessante dingen in? Oordeel vooral zelf.

10 fundamentele rechten

Binance publiceerde dinsdag een lijst met wat de onderneming “10 fundamentele rechten voor crypto-gebruikers” noemt. Dat bericht cryptonieuwssite Decrypt.

  • Het manifest-achtige document roept onder meer op tot universele toegang tot financiële instrumenten en strikte bescherming van persoonlijke gegevens.
  • Binance noemt het document een wereldwijd regelgevend kader voor cryptomarkten.
  • De beurs heeft ook bepalingen opgenomen die gericht zijn op exchanges (handelsplatforms).
    • Deze omvatten verplichtingen voor platforms om gebruikers te beschermen tegen slechte actoren. Ook dient gezorgd te worden voor voldoende liquiditeit om de handel probleemloos te doen verlopen.
  • In het promotie-offensief erkent de vaak verguisde reus dat strengere regulering onvermijdelijk is. Maar hij wijst ook op de voordelen van slimme regulering: “Net als een veiligheidsgordel in een auto biedt een meer gereguleerde cryptomarkt betere bescherming voor gebruikers”, aldus Binance.

“Privacy en veiligheid topprioriteit”

Jarenlang hebben critici beweerd dat Binance en zijn Chinees-Canadese CEO, Changpeng Zhao (CZ), bereid waren de andere kant op te kijken als het ging om vermeende louche handelspraktijken of criminele activiteiten op zijn platform.

De laatste maanden heeft Binance voormalige regelgevers en leden van de rechtshandhaving ingehuurd, een inspanning om eerherstel te bekomen. Onder deze figuren bevinden zich prominente agenten van de IRS (de federale belastingdienst van de VS), en rechercheurs van Europol (onderzoeksorganisatie van de EU).

Greg Monahan, een voormalig strafrechtelijk onderzoeker van het Amerikaanse ministerie van Financiën, houdt nu toezicht op de anti-witwasinspanningen van de beurs. Hij vertelde Decrypt dat, nu crypto is uitgegroeid tot een markt van 3 biljoen dollar, regelgevers een vast onderdeel van de industrie zijn geworden en dat “privacy en veiligheid van het ecosysteem” nu een topprioriteit zijn.

Binance gedoogd in België

Voor de goede orde: Binance blijft in België standaard gedoogd. Een situatie die volgens de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, snel zal veranderen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20