Grootste bioscoopketen ter wereld gaat betalingen in Bitcoin aanvaarden

Het Amerikaanse bedrijf AMC, de grootste bioscoopexploitant van ter wereld en ook “meme-aandeel”, wil cryptovaluta’s omarmen. De CEO van AMC, Adam Aron, onthulde dat de Amerikaanse bioscoopreus Bitcoinbetalingen voor filmtickets gaat accepteren om gehoor te geven aan massale vraag van de klanten.

Waarom is dit belangrijk?

Bij een door een Reddit-meute aangezwengelde beleggershype (de “meme-aandelen”) eerder dit jaar, stegen ondermaats presterende bedrijven zoals GameStop en AMC enorm veel in waarde. AMC's overstap naar Bitcoinbetalingen suggereert dat de worstelende bioscoopketen de waarde van cryptomunten inziet. Of dat het bedrijf z’n clientèle kent: groeperingen die die “meme-aandelen” steunen, bestaan vaak ook uit crypto-adepten; mensen die een kritische houding aannemen tegenover het reguliere financiële systeem.

De bioscoopketen is van plan “de infrastructuur” klaar te maken om tegen het einde van 2021 BTC-betalingen voor online filmtickets te accepteren.

Tijdens een maandag gehouden persconferentie over de resultaten van het tweede kwartaal, onthulde AMC-voorzitter en CEO Adam Aron het nieuws.

Hoewel de details over het plan om Bitcoin te accepteren schaars zijn, merkte Aron op dat veel klanten vroegen of er inmiddels mogelijkheid was om filmtickets aan te schaffen met cryptovaluta’s.

Opmerkelijke verbeteringen

  • AMC’s resultaten in het tweede kwartaal lieten opmerkelijke verbeteringen zien ten opzichte van vorig jaar; er werd 444 miljoen dollar aan inkomsten gerapporteerd in vergelijking met de 18,9 miljoen dollar aan inkomsten in het tweede kwartaal van 2020. Het nettoverlies daalde ook van 561 miljoen dollar of 5,38 dollar per aandeel tot 349 miljoen dollar of 0,71 dollar per aandeel jaar op jaar.
  • Samen met het accepteren van BTC-betalingen, kondigde AMC ook plannen aan om dit jaar meer dan een dozijn locaties te openen in de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten.
    • AMC heeft over de hele wereld ongeveer duizend bioscopen en is goed voor meer dan 11.000 bioscoopschermen wereldwijd.
  • De voorzitter maakte ook de onwaarschijnlijke claim dat hij voor het eerst had geleerd over crypto-activa nadat hij op 6 mei in de raad van bestuur van Centricus Acquisition was gekozen – toevallig een week voordat Centricus het blockchain-technologiebedrijf Arqit overnam.

Faillissement

AMC’s indrukwekkende resultaten komen slechts één jaar nadat het bedrijf voorbestemd leek voor een faillissement. De bioscoopexploitant werd immers gedwongen om alle zalen te sluiten aan het begin van de Covid-pandemie.

Tijdens de eerste golf kwam de beruchte Reddit pump-and-dump-groep r/Wallstreetbets samen om het AMC-aandeel een winst van 900 procent te bezorgen. Volgens gegevens van TradingView is de koers van AMC tot op heden met 1.200 procent gestegen, na een rally van ongeveer 2,60 dollar tot 34 dollar op het moment van dit schrijven.

Lees ook: AMC en GameStop krijgen gezelschap: nieuwste meme-aandeel is een piepklein Deens biotechbedrijf

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20