“De grootste bedreiging voor het Westen in de laatste 40 jaar”: VS werkt aan een antwoord op de digitale yuan

China verslaat de VS op vlak van financiële innovatie, wat een gevaar kan zijn voor de dominantie van de dollar als globale reservemunt. China zou ook zijn vorm van digitaal autoritarisme via de munt kunnen exporteren, denken velen. De digitale yuan is ondertussen al gelanceerd, terwijl de Amerikanen nu uitzoeken hoe een digitale dollar eruit zou zien.

Waarom is dit belangrijk?

Bijna 80 naties, waaronder de VS, China, Rusland, Japan, Korea en de EU, zijn druk bezig met de ontwikkeling van een digitale centrale bankmunt (CBDC). Zo’n digitale versie van fiatgeld zou gereguleerd zijn en volledig online bestaan. China is de absolute koploper in het ontwikkelen van deze fintech.

Terwijl China na enkele proefprojecten de digitale yuan dit jaar al lanceerde, moeten de VS beslissen hoe ze gaan reageren op deze financiële trend. In mei werd al aangekondigd dat de digitale dollar enkele proefprojecten zou doorlopen en dan geëvalueerd zal worden.

Deze maand werd duidelijk dat de Fed meer onderzoekers zal betrekken om de digitale munt te ontwikkelen. Volgens CNBC zullen een onderzoeksgroep voor digitale munteenheden van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de federale bank van Boston samenwerken om uit te zoeken wat de digitale dollar juist zal betekenen voor Amerikanen.

De twee organisaties zullen onder andere de uitrol van de digitale yuan in het oog houden en het privacybeleid van de digitale dollar uitstippelen. Twee belangrijke taken die het succes van de Amerikaanse centrale bankmunt zullen bepalen.

Zorgen over privacy en toegankelijkheid

“Ik denk dat als er een digitale dollar zal komen, privacy een heel, heel belangrijk onderdeel van die munt zal worden”, zei Neha Narula, directeur van de onderzoeksgroep van MIT, tegen CNBC. “De Verenigde Staten zijn heel verschillend van China,” voegde Narula nog toe.

Het klopt dat hoewel de digitale yuan steunt op cryptoachtige technologie, zoals smart contracts en blockchain-netwerken, de Chinese overheid en centrale bank volledige controle behouden over de munt en alle transactiegegevens.

Een andere kopzorg voor de Amerikanen is de toegankelijkheid tot een digitale munt. Volgens het Pew Research Center gebruikt zeven procent van de Amerikaanse bevolking het internet niet. Bij Afro-Amerikanen ligt dat cijfer zelfs rond de negen procent. Onder de Amerikanen ouder dan 65 wordt zelfs geschat dat een op vier het internet niet gebruikt. Daarbovenop is er in de VS drie keer zoveel kans dat mensen met een handicap het internet niet gebruiken dan mensen zonder een beperking.

MIT zal uitzoeken hoe ze deze problemen kunnen oplossen voor de digitale dollar naar een volgende ontwikkelingsfase zal gaan. “Bij ons onderzoek nemen we aan dat CBDC’s zullen bestaan naast fysiek geld en dat gebruikers nog steeds toegang hebben tot cashgeld, als ze dat willen”, licht Narula toe.

“Grootste bedreiging voor het Westen in de laatste 40 jaar”

De ontwikkeling van een Amerikaanse CBDC zou er expliciet op gericht zijn om te verzekeren dat de dollar de belangrijkste reservemunt van de wereld zal blijven.

“De Verenigde Staten mogen niet op hun lauweren rusten. Ze moeten vooruit blijven gaan en een duidelijke strategie ontwikkelen om een sterke dollar te blijven benutten”, zei Darrel Duffie, een professor van financiën aan Stanford University, tegen CNBC.

Een grote groep Amerikaanse ondernemers zien de digitale yuan ook als een kwaadaardige evolutie binnen de zakenwereld. “De digitale yuan is de grootste bedreiging die het Westen het hoofd moest bieden in de laatste 30 tot 40 jaar. Het zal China toelaten om zijn klauwen in het Westen te zinken en zijn digitaal autoritarisme te exporteren”, zei Kyle Bass, van Hayman Capital.

Lees ook: Status van dollar als globale reservemunt neemt diepste duik in 25 jaar

Meer