Chinese topbanken forceren gebruik digitale yuan via medewerkers

Zes Chinese topbanken hebben hun medewerkers extra huiswerk gegeven. Elk jaar moeten ze 200 tot 300 mensen overtuigen om de digitale yuan, China’s digitale centrale bankmunt, te gebruiken.

Waarom is dit belangrijk?

De digitale yuan is ‘s werelds eerste digitale centrale bankmunt die van de grond zal gaan. Daar zullen de Chinese banken wel bloed, zweet en tranen voor geven. De Chinezen zijn namelijk nog niet bijzonder happig op de cryptoachtige munteenheid. Er zijn met Alipay en WeChat Pay genoeg digitale opties om te betalen in het land.

De digitale yuan moet en zal gebruikt worden: En de Chinese banken laten er geen gras over groeien.

  • Medewerkers worden ingezet als missionarissen om de blijde boodschap van de digitale munt te verspreiden.
  • Er wordt verwacht dat werknemers elk jaar 200 tot 300 mensen overtuigen om een portefeuille van de digitale yuan aan te maken.
  • Dat is de opdracht die wordt uitgedeeld bij de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de Bank of Communications en vier andere grote staatsbanken.
  • Om medewerkers aan te vuren, worden er kleine geschenken, zoals wasmiddel, kaarthouders, paraplu’s en zakdoeken, uitgedeeld bij het behalen van bepaalde quota.
  • Minder leuk nieuws: de hoeveelheid klanten die elke medewerker kan aanbrengen, wordt vermeld op evaluatieformulieren en bepaalt rechtstreeks de werkbonus op het einde van het jaar.

Massale mobilisatie

De essentie: de gehele financiële sector wordt gemobiliseerd om de digitale yuan door te duwen.

  • Voor de Chinese overheid is het succes van de digitale yuan een absolute prioriteit.
  • Met de digitale munt wil China de financiële techwereld in een wurggreep nemen en de dominantie van de dollar ondergraven.
  • Hoewel China het mijnen en gebruik van cryptomunt Bitcoin officieel wil afbouwen door klimaatzorgen, denken veel experts eerder dat de digitale munt een te grote bedreiging is voor het eigen project.
  • Ook de invloed van succesvolle binnenlandse privébedrijven kan zo worden afgebouwd.
  • Zo werd e-walletbedrijf Ant Financial van Jack Ma onlangs gedwongen om samen te werken met de regering.

Ondertussen wordt de centrale bankmunt verder getest in het land. De volgende stad die de munt mag testen is de stad Chengdu met 16,3 miljoen inwoners. Vanaf 2 juni kregen 100.000 inwoners via een loterij ongeveer 12 miljoen digitale yuan, ofwel zo’n 1,56 miljoen euro, toegestuurd.

(bzg)

Lees ook:

Meer