Griekenland denkt aan aankoop nieuwe gevechtsvliegtuigen

Griekenland onderhandelt met Frankrijk en een aantal andere landen over de aankoop van wapens. De Griekse regering heeft immers, ingegeven door de escalerende spanningen met buurland Turkije, beslist om zijn leger te versterken. Dat zeggen woordvoerders van de Griekse overheid aan het persbureau Reuters.

Door zware budgettaire problemen heeft Griekenland de voorbije jaren sterk moeten besparen op zijn uitgaven voor landsverdediging. Oplopende territoriale disputen met buurland Turkije zou daarin nu echter verandering kunnen brengen.

Christos Staikouras, Grieks minister van Financiën, had daarbij eerder al te kennen gegeven dat zijn land bereid was om een gedeelte van zijn financiële reserves te gebruiken voor de aankoop van wapens en andere middelen die de nationale defensie zouden kunnen versterken.

Rafale

‘We zijn met een aantal landen in gesprekken om onze landsverdediging te versterken,’ aldus de woordvoerders. Onder meer zou gesproken zijn over de aankoop van vliegtuigen. In Griekse media was al gemeld dat het land bij vliegtuigbouwer Dassault in Frankrijk achttien gevechtsvliegtuigen van het type Rafale had gekocht. De woordvoerders benadrukten echter dat nog geen enkele definitieve beslissing is genomen.

Griekenland en Turkije dreigen in een oplopend dispuut over hun maritieme grenzen verstrikt te raken. Dat heeft veel te maken met de aanwezigheid van belangrijke gasvoorraden in de regio.

Daarbij is Turkije er al herhaaldelijk van beticht met zijn exploratieschip Oruc Reis de Griekse nationale wateren te hebben betreden. Ook de Europese Unie heeft Turkije al op de vingers getikt.

Frankrijk en Duitsland hebben in het Grieks-Turkse conflict al proberen te onderhandelen. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft over het probleem bovendien ook al enkele telefoongesprekken gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump.

Cyprus

Turkije lijkt echter weinig geneigd om aan de druk toe te gevn. De Turkse regering maakte bekend de missie van de Oruc Reis alvast tot 12 september te hebben verlengd.

De Verenigde Staten hebben inmiddels beslist een wapenembargo tegenover Cyprus, dat meer dan dertig jaar in voege is gebleven, op te heffen. Dat wordt gezien als een duidelijke boodschap aan het adres van de Turkse regering. Ook in Cyprus staan Griekenland en Turkije immers tegenover elkaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20