Greta Thunberg richt met prijzengeld eigen stichting op

Klimaatactiviste Greta Thunberg heeft de geldprijs die ze recent won, gebruikt om de nonprofit-organisatie Greta Thunberg Foundation op te richten.

Thunberg won de Right Livelihood Award in december 2019. Die staat gekend als de ‘alternatieve Nobelprijs’. Op donderdag heeft de organisatie achter die prijs bekendgemaakt wat de jonge winnares met het prijzengeld zal doen: een eigen stichting oprichten.

Duurzaamheid en geestelijke gezondheid

De Greta Thunberg Foundation zal zich richten op het promoten van ecologische en sociale duurzaamheid. Er komt een tweede focus op mentale gezondheidszorg.

De 17-jarige klimaatactiviste kondigde de oprichting van de nonprofit al aan in januari op Instagram. Vermoedelijk zal ze er haar kenmerkende ‘Fridays for Future’-beweging wat extra promoten.

De Right Livelihood Foundation zei dat Thunberg haar prijzengeld voor de vereniging gebruikte, maar dat er ook donaties uit het programma zullen gemaakt worden.

‘Geld transparant beheren’

Thunberg liet weten dat de vereniging niet bedoeld is om winst voor haar te maken en dat ze ‘geen nood had aan filantropie’. De vereniging is wel nodig om ‘geld te beheren (boekroyalties, donaties, prijzengeld) op een transparante manier.’

De Right Livelihood Award is aan Thunberg uitgereikt omdat ze ‘inspireert en politieke eisen voor dringende klimaatactie versterkt heeft’.

Thunberg is ook al Time Magazine Person Of The Year, ze is daarmee de jongste ooit. De Zweedse raakte bekend omdat ze een beweging van klimaatspijbelaars in gang zette. Zo ging ze elke vrijdag niet naar school en trok ze telkens naar het Zweedse parlement om een beter klimaatbeleid te eisen.

Youth For Climate

In Vlaanderen raakte het toenmalige duo Anuna De Wever en Kyra Gantois geïnspireerd door Thunbergs actie. Zij richtten Youth For Climate op in Vlaanderen en trokken ook maandenlang met een mars van spijbelende scholieren door Brussel.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20