Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Greta Thunberg richt met prijzengeld eigen stichting op

Logo Business AM
Klimaat

21/02/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Greta Thunberg / Isopix

Klimaatactiviste Greta Thunberg heeft de geldprijs die ze recent won, gebruikt om de nonprofit-organisatie Greta Thunberg Foundation op te richten.

Thunberg won de Right Livelihood Award in december 2019. Die staat gekend als de ‘alternatieve Nobelprijs’. Op donderdag heeft de organisatie achter die prijs bekendgemaakt wat de jonge winnares met het prijzengeld zal doen: een eigen stichting oprichten.

Duurzaamheid en geestelijke gezondheid

De Greta Thunberg Foundation zal zich richten op het promoten van ecologische en sociale duurzaamheid. Er komt een tweede focus op mentale gezondheidszorg.

De 17-jarige klimaatactiviste kondigde de oprichting van de nonprofit al aan in januari op Instagram. Vermoedelijk zal ze er haar kenmerkende ‘Fridays for Future’-beweging wat extra promoten.

De Right Livelihood Foundation zei dat Thunberg haar prijzengeld voor de vereniging gebruikte, maar dat er ook donaties uit het programma zullen gemaakt worden.

‘Geld transparant beheren’

Thunberg liet weten dat de vereniging niet bedoeld is om winst voor haar te maken en dat ze ‘geen nood had aan filantropie’. De vereniging is wel nodig om ‘geld te beheren (boekroyalties, donaties, prijzengeld) op een transparante manier.’

De Right Livelihood Award is aan Thunberg uitgereikt omdat ze ‘inspireert en politieke eisen voor dringende klimaatactie versterkt heeft’.

Thunberg is ook al Time Magazine Person Of The Year, ze is daarmee de jongste ooit. De Zweedse raakte bekend omdat ze een beweging van klimaatspijbelaars in gang zette. Zo ging ze elke vrijdag niet naar school en trok ze telkens naar het Zweedse parlement om een beter klimaatbeleid te eisen.

Youth For Climate

In Vlaanderen raakte het toenmalige duo Anuna De Wever en Kyra Gantois geïnspireerd door Thunbergs actie. Zij richtten Youth For Climate op in Vlaanderen en trokken ook maandenlang met een mars van spijbelende scholieren door Brussel.

Lees ook:

Source: CNBC


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton