Klimaatexpert Pieter Boussemaere: ‘Laat sceptici hun gelijk wetenschappelijk bewijzen’

Het is geen toeval dat industrieleiders op het World Economic Forum in Davos elkaar verdringen om hun groene ambities te presenteren aan de wereld, voor ze op hun privéjet huiswaarts keren.

Het afgelopen jaar hebben Greta Thunberg, en de klimaatjongeren wereldwijd, de klimaatontwrichting onherroepelijk op de agenda gezet.

Het is bijna niet te vatten hoe ernstig en urgent die problematiek is. Tegenstrijdige informatie en ideologische discussies maken de verwarring alleen maar groter. Te vaak wordt het debat gekaapt door groepen die het klimaat voor hun kar willen spannen om een doel te bereiken.

We mogen niet denken in termen van medestanders en tegenstanders. Taboes of heilige huisjes kunnen we ons simpelweg niet permitteren.

Op zoek naar de essentie van de klimaatproblematiek spraken we met Pieter Boussemaere. De docent klimaat en geschiedenis aan de VIVES Hogeschool in Brugge is een van de meest interessante stemmen in het klimaatdebat.

Dat komt omdat hij niet in een ideologisch hokje te plaatsen is. Pieter schept orde in de chaos van het debat, en baseert zich daarbij enkel op de wetenschap en gedegen onderzoek. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt om een van de meest complexe thema’s van onze tijd bevattelijk te maken voor iedereen.

We spraken hem op een mooie herfstdag in Oostende. Het werd een verdomd verhelderend gesprek.

Meer