Vader Greta Thunberg: ‘Ze is gelukkig, maar ik ben bezorgd’

Een slecht idee. Dat dacht Svante Thunberg over het plan van zijn dochter Greta (16) om te spijbelen voor het klimaat. Hij vertelt over het activisme van zijn dochter tijdens een interview met de Britse openbare omroep BBC.

Hoewel miljoenen mensen het afgelopen jaar geïnspireerd raakten door de acties van het Zweedse meisje, was haar vader er in eerste instantie niet voor te vinden. Svante Thunberg vond het ‘een slecht idee om in de frontlinie van de strijd tegen de klimaatverandering te staan’.

Toch deden Greta’s ouders heel wat opofferingen. Haar moeder, een operazangeres, bande het vliegtuig voor optredens. Svante besloot om veganist te worden. Niet uit overtuiging, maar om zijn dochter te redden van haar depressie. ‘De ergste nachtmerrie van een ouder. Ze stopte met praten, ze stopte met school, ze stopte met eten.’

Klimaatspijbelen

Tijdens de jaren waarin Greta met een depressie kampte, begon het gezin steeds meer te praten over de klimaatverandering. Greta raakte er gepassioneerd door en noemde haar ouders, als voorstanders van mensenrechten, hypocriet. ‘Voor welke mensenrechten komen jullie op? We nemen de klimaatproblemen niet serieus’, zei ze.

Greta startte in de zomer van 2018 met klimaatspijbelen aan het Zweedse parlement en trok het afgelopen jaar per trein en zeilboot de wereld rond. Samen met vader Svante zeilde ze naar de klimaatconferenties in New York en Madrid. ‘Ik weet dat het de juiste dingen zijn om te doen. Maar ik deed het niet voor het klimaat, wel om mijn dochter te redden.’

‘Een gewoon kind’

‘Je denkt dat ze niet “gewoon” is, omdat ze bekend is en zich inzet voor het klimaat. Maar voor mij is ze een gewoon kind, ze danst, ze lacht, we hebben veel plezier’, zegt hij. Svante hoopt wel dat alles minder ‘intens’ zal worden en denkt dat Greta ‘echt terug naar school wil’.

Enkel over de kritiek maakt Svante zich zorgen. Thunberg is in het bijzonder bezorgd over ‘nepnieuws dat haat aanwakkert’. Al vindt hij wel dat zijn dochter er goed mee omgaat. ‘Eerlijk gezegd, ik weet niet hoe ze het doet, maar ze lacht er voornamelijk mee. Ze vindt het hilarisch’, aldus Svante.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20