Gps-tracker gevonden onder Puigdemonts auto, maar mag dat zomaar?

Carles Puigdemont werd gearresteerd in Duitsland nadat een gps-tracker hem gelokaliseerd had. Hij wordt nog altijd gezocht in Spanje voor rebellie en corruptie. Maar is het gebruik van zo’n tracker wel legaal?

De Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont belandde eind maart in de Duitse gevangenis toen hij vanuit Denemarken de Duitse grens overstap op weg naar België, waar hij verblijft in een villa in Waterloo. Ondertussen werd de man vrijgelaten, maar er hangt hem nog altijd een celstraf boven het hoofd.

Tweede tracker

Het ziet er nu naar uit dat hij gevonden werd met behulp van een gps-tracker die zich onder de auto van Puigdemont bevond, maar kan dat zomaar? Het parket van Nijvel onderzoekt de zaak al sinds februari, want toen al hebben medewerkers van Puigdemont al een eerste tracker gevonden en daarvoor klacht ingediend. De tracker waar nu sprake van is, zou dus een tweede exemplaar zijn dat opduikt.

Not done

Maar eigenlijk is het not done om zo’n trackers te gebruiken in een ander land. Normaal geldt de afspraak dat landen dergelijke praktijken zoals afluisteren of trackers plaatsen niet doen op andermans grondgebied. Als ze dat wel willen doen, dan moet het betrokken land daarvoor ingeschakeld worden. Met andere woorden: als de Spaanse autoriteiten de auto van Puigdemont wilden laten tracken, dan moesten ze de Belgische inlichtingendiensten vragen om die tracker te plaatsen. De kwestie zorgt misschien wel weer voor een diplomatieke rel tussen België en Spanje.

N-VA wil uitleg

N-VA Kamerlid Koenraad Degroote eist ondertussen dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekst en uitleg vraagt aan de Spaanse autoriteiten, maar die houdt zich voorlopig afzijdig in de zaak en zegt alleen maar vragen te beantwoorden over de tracker als daar in het parlement naar gevraagd wordt. Ook premier Charles Michel (MR) onthoudt zich voorlopig van alle commentaar en onderneemt vooralsnog geen actie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20