Gouverneur West-Vlaanderen dreigt stations te sluiten bij aanhoudende drukte

Door het goede weer trekken veel dagjestoeristen naar de kust. Dat heeft als gevolg dat het zeer druk is in de kuststeden. De burgemeesters van die steden zijn niet te spreken over de drukte. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil dat er structurele maatregelen komen.

Het was vandaag zo’n 18 graden en een zonnige dag. Voor veel mensen was het dan ook het ideale weer om naar de kust te trekken. Volgens De Standaard werd er in verschillende stations deze namiddag omgeroepen dat de treinen vol zaten. In een reactie heeft de NMBS laten weten dat het vandaag aan het maximale aanbod zat.

Kwade kustburgemeesters

Hoe dan ook zijn de kustburgemeesters niet te spreken over de drukte in hun gemeenten. ‘Wij kregen plots bericht dat er zeven treinen met een bezetting van meer dan 100 procent op weg waren richting kust. Dat is onvoorstelbaar en onaanvaardbaar. Wanneer zal men werk maken van een aanmeldingssysteem bij de NMBS om dit soort situaties te vermijden?’, liet Bart Tommelein (Open VLD), burgemeester van Oostende, weten in een reactie aan Belga.

Ook bij de andere burgmeester lopen de frustraties hoog op. In Blankenberge hekelt de burgemeester Daphné Dumery (N-VA) de overvolle treinen richting kust. ‘Even voor de eerste drukke trein toekwam bij ons, kregen we melding van de NMBS dat de bezetting tegen de 100 procent lag. Later kwam er zelfs een trein met een bezetting van 130 procent aan. Ik heb in allerijl agenten van een verkeersactie moeten weghalen om in te zetten aan het station’, klinkt het.

Structurele oplossingen

De West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil dat er structurele oplossingen komen voor de drukte op de treinen. ‘Al sinds vorige zomer zijn daar problemen rond en ondanks verschillende overleggen, slaagt de NMBS er niet in om daar haar verantwoordelijkheid in te nemen’, klonk het in een reactie aan Belga.

Hij roept de NMBS op om zich aan de coronamaatregelen te houden. Volgens hem is het aan de vervoersmaatschappij om ervoor te zorgen dat de bezetting op de treinen binnen de perken blijft. ‘Komt daar geen verandering in, dan laat ik deurwaarders vaststelling daarvan doen en stap ik naar de rechtbank. Desnoods sluiten we zelfs stations’, aldus de gouverneur.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20