NMBS verwacht groter verlies, maar ziet stiptheid stijgen in coronajaar

De NMBS heeft het aantal treinreizigers in coronajaar 2020 fors zien dalen. In de periode van eind 2020 bijvoorbeeld, telt de spoorwegmaatschappij slechts 40 procent van het aantal reizigers van voor de crisis.

De forse daling van het aantal reizigers en het maximaal behoud van treinen hebben een ‘zeer grote financiële impact’. Voor heel 2020 verwacht de NMBS een operationeel verlies van om en bij de 400 miljoen euro. De stiptheid steeg wel.

Treindienst van nationaal belang

In januari en februari lag het aantal treinreizigers nog 4 procent hoger dan een jaar eerder. Maar door de coronamaatregelen en het vele thuiswerk nam het aantal reizigers fors af. Van 23 maart tot en met 3 mei was er de ‘Treindienst van Nationaal Belang’. Omdat enkel essentiële verplaatsingen toegelaten waren, kwam het aantal reizigers zo op slechts 10 procent uit. Samen met de eerste versoepelingen steeg het aantal reizigers opnieuw, ’tot een maximum van 68 procent begin oktober’, klinkt het in een persbericht.

‘Nu de maatregelen opnieuw zijn verstrengd, is het aantal reizigers opnieuw gedaald. Eind 2020 telt NMBS 40 procent van het aantal reizigers van voor de crisis.’

Bijkomend verlies

Dat sijpelt ook door in de financiële cijfers. Eind augustus verwachtte de NMBS nog een operationeel verlies van meer dan 300 miljoen euro. Nu wordt zowat 100 miljoen euro bijkomend verlies verwacht.

De stiptheid ging er in het coronajaar wel op vooruit, met een stijging tot 93,6 procent. Dat is het beste resultaat in dertig jaar. Het spoorbedrijf wijst naar de inspanningen van NMBS en spoornetbeheerder Infrabel, ‘al moet ook rekening worden gehouden met de impact van de maatregelen tijdens de coronacrisis’.

Meer