Gouverneur Franse centrale bank: “We moeten zo snel mogelijk cryptomunten reguleren”

De gouverneur van de Banque de France, Francois Villeroy de Galhau, liet gisteren optekenen dat Europa van de regulering van cryptomunten een prioriteit moet maken. Anders lopen de centrale banken volgens hem het risico dat digitale valuta’s hun “monetaire soevereiniteit” uitdagen.

Op een financiële conferentie in Parijs zei Villeroy dat de Europese Unie volgens hem nog maar “een of twee jaar” de tijd heeft om een regelgevend kader voor cryptomunten op te zetten. Dat schrijft Cointelegraph.

Niet handelen zou volgens de centrale bank-baas “het risico van een uitholling van onze monetaire soevereiniteit” en mogelijk een verzwakking van de euro met zich meebrengen.

Niet zoveel tijd meer

“Ik moet hier de urgentie benadrukken: we hebben niet veel tijd meer, één of twee jaar,” zei Villeroy. “Zowel wat (digitale, red.) munten als betalingen betreft, moeten we in Europa zo snel mogelijk handelen.”

Villeroy riep de EU op om “in de komende maanden een regelgevend kader aan te nemen”, gezien de groeiende rol die cryptomunten spelen op regionale markten. 

Het gebruik van contant geld is in de eerste maanden van de pandemie afgenomen, een trend die volgens Villeroy kan leiden tot een “marginalisering van het gebruik van centralebankgeld.”

Proefprogramma

De gouverneur van de Banque de France heeft toezichthouders eerder gewaarschuwd voor het potentiële risico van cryptomunten, waaronder stablecoins en digitale valuta’s van centrale banken, of CBDC’s. 

In september zei hij dat grote techbedrijven mogelijk “private financiële infrastructuren en monetaire systemen” zouden kunnen bouwen – waaronder de uitgifte van hun eigen stablecoins – die de financiële soevereiniteit in de EU decennialang negatief zouden kunnen beïnvloeden.

In januari voltooide de bank een proefprogramma voor haar eigen CBDC en meldde later dat beleggers voor 2 miljoen euro – ruwweg 2,4 miljoen dollar op dat moment – aan gesimuleerde aandelen hadden gekocht en verkocht. De centrale bank van Frankrijk heeft gezegd dat zij dit jaar andere tests met de digitale munt zal uitvoeren. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20