‘Digitale euro kan bankdeposito’s met 8 procent doen afnemen’

Een digitale euro kan serieuze repercussies hebben op de geldvoorraad van banken in de eurozone. Kleinere landen zoals Griekenland, Letland, Litouwen en Estland zouden het hardst worden getroffen. Dit staat in een rapport over de impact van de digitale euro van Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley, dat door persbureau Reuters is geciteerd.

Mochten consumenten ervoor kiezen een digitale euro te gebruiken voor hun dagelijkse uitgaven, dan zouden de uitgeputte banktegoeden het vermogen van banken om geld uit te lenen in de vorm van leningen, hypotheken enzovoort, ernstig belemmeren. 

Hoe ernstig?

  • Morgan Stanley baseerde een raming op een scenario waarin alle burgers in de eurozone van 15 jaar en ouder 3.000 euro overmaken naar een digitale portemonnee van de Europese Centrale Bank (ECB).
  • ‘Dit zou in theorie de totale deposito’s in de eurozone, gedefinieerd als deposito’s van huishoudens en niet-financiële bedrijven, kunnen verminderen met 873 miljard dollar, of 8 procent,’ aldus Morgan Stanley.
  • Kleinere landen uit de eurozone – zoals Griekenland, Letland, Litouwen en Estland – zouden het hardst worden getroffen. In deze landen zou de omzetting van 3.000 euro naar digitaal geld gelijkstaan een hap van minimaal 22 procent uit de deposito’s van huishoudens, en minimaal 17 procent uit de totale deposito’s.

ECB

Net als de meeste grote centrale banken onderzoekt de ECB de gevolgen van een digitale munt van de centrale bank, waarbij de bedreiging van bankdeposito’s vaak als een van de potentiële valkuilen wordt genoemd. 

ECB-voorzitter Christine Lagarde zei in maart dat een digitale euro waarschijnlijk binnen vier jaar op de markt zal komen.

Lees ook: Digitale euro versus de Bitcoin: zoek de verschillen

(jvdh)

Meer