Goudzoekers vinden jackpot in Australië: twee brokken zijn samen 250.000 dollar waard

Twee goudzoekers in Australië hebben net de meevaller van hun leven achter de rug. Op een halve meter diep in de grond hebben ze twee gigabrokken van het edelmetaal gevonden.

3,5 kilogram: zo zwaar is de vangst die twee ervaren goudzoekers in de historische goudmijnen van Victoria, Australië gevonden hebben. De twee, die gevolgd worden door Discovery Channel voor een documentaire over hedendaagse goudmijners. De vondst bestaat uit twee brokken van ongeveer even zwaar.

Brent Shannon en zijn schoonbroer Ethan West botsen op de twee brokken op slechts luttele uren van elkaar, samen met de vader van West. De bonanza wordt geschat op 250.000 dollar, mogelijk meer als ze door een verzamelaar worden opgekocht.

Nieuwe grond

‘Ik dacht dat we wel wat kans maakten’, zei Shannon in de Australische ochtendshow Sunrise. ‘Ik zat nog op maagdelijke grond, er is nog niemand aangekomen en er is nog geen mijnactiviteit geweest.’ De twee moesten maandenlang wachten op toestemming om op het terrein te mijnen, dat lijkt nu wel de moeite waard geweest.

Nog volgens West heeft hij de voorbije vier jaar duizenden kleine stukjes goud opgegraven. Dit zijn zonder meer de grootste. ‘Twee grote stukken vinden op een dag is al best geweldig’, zegt hij daarover. Het team van West, de Poseidon Crew, graaft eerst terrein af met een graafmachine en gebruikt dan een metaaldetector om edelmetaal op te sporen.

Zwaarste brok goud

In januari 2013 heeft een amateur-goudzoeker een stuk goud van 5,5 kilogram gevonden. Dat zat een zestigtal centimeter diep op een terrein bij Ballarat, op een uurtje van de nieuwe vondst. Die werd toen op 300.000 dollar geschat.

Er wordt al sinds 1851 goud gevonden in de regio, maar de technologie helpt gelukzoekers nu een stap vooruit. Waar er vroeger vooral werd gekeken en gezeefd, doen metaaldetectoren nu al veel van het harde werk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20