‘Goudprijs kan dit jaar stijgen tot recordhoogte’

Goud doet het goed wanneer de inflatie in de lift zit. Dat in combinatie met een zwakke dollar zou de goudprijs dit jaar naar een nieuwe recordhoogte kunnen stuwen, denkt David Lennox, grondstoffenanalist bij de financiële dienstverlener Fat Prophets.

De goudprijs heeft al een hobbelige rit achter de rug dit jaar. Sinds de start van 2021 is de prijs al gestegen tot 1.950 dollar per ounce om vervolgens te zakken tot onder de grens van 1.700 dollar. Op dit moment betaalt u 1.911 dollar voor een ounce goud. In vergelijking met de start van dit jaar is de goudprijs gestegen met 0,66 procent.

Toename inflatie

In april kwam de Amerikaanse inflatie uit op 4,2 procent, het hoogste peil in meer dan een decennium. Ondanks die forse toename heeft de Federal Reserve momenteel geen plannen om het geldbeleid aan te passen. De Amerikaanse centrale bank hanteert, net zoals de Europese Centrale Bank, een beleid om de rente zo laag mogelijk te houden. Bedoeling is om de inflatie aan te wakkeren. De Federal Reserve hanteert een doelstelling van gemiddeld 2 procent. Ondanks de recente opflakkering is onder meer Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, ervan overtuigd dat er nog geen duurzame stijging is van de inflatie.

Hoe dan ook is een stevige inflatie goed nieuws voor de goudbeleggers. De edelmetaal wordt beschouwd als bescherming tegen de ontwaarding van geld. Dat bevestigt Lennox in een interview met CNBC: ‘Hogere inflatiecijfers zullen een zegen zijn voor goud.’

‘De inflatie komt terug omdat we zo’n grote toename van de geldvoorraad hebben gezien’, aldus de analist. ‘Telkens wanneer we die stijging in het verleden zagen, ging ze – waarschijnlijk vijf of zes maanden later – gepaard met een hogere inflatie.’ Die geldtoename is te danken aan het gelbeleid van de Federal Reserve en het politieke beleid van de Amerikaanse president Joe Biden.

Inspelen op stijging goudprijs

Voorts verwacht de grondstoffenanalist dat de dollar zal verzwakken. ‘Dat zal nog meer investeerders doen lonken naar goud (waarvan de prijs in dollar wordt uitgedrukt nvdr.)’, klinkt het. Door een zwakke dollar krijgen buitenlandse beleggers meer dollars in handen als ze valuta wisselen.

Volgens Lennox kunnen beleggers op twee manieren inspelen op de potentiële stijging van de goudprijs. Allereerst is er de mogelijkheid om te investeren in ETF’s die de goudprijs volgen. Het is ook mogelijk om te investeren in goudmijnen. ‘Dat is voornamelijk interessant voor de langetermijnbeleggers’, verduidelijkt Lennox. ‘Mijnbedrijven hebben de capaciteit om hun productie in de toekomst te laten groeien en ze betalen ook dividend.’

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20