Goudprijs zakt door sterk herstel Amerikaanse economie

De prijs van goud is gestaag aan het zakken sinds de enorme inspanningen van de regering-Biden om de Amerikaanse economische terug op gang te krijgen. Het banenrapport dat vorige week uitkwam, was beter dan verwacht. Daardoor liepen de investeringen in het edelmetaal maandag terug.

Goud wordt traditioneel gezien als een veilige investering in tijden waar er sprake is van financiële onzekerheid, hoge inflatie en dalende wisselkoersen. Vooral tijdens een economische recessie wordt er vaak goud aangekocht, vanwege de inherente waarde van het edelmetaal. Velen geloven dat goud vaak een veiligere belegging is dan aandelen op de beurs.

Dat gegeven was ook tijdens de pandemie niet anders. In juli 2020 schoot de prijs van goud nog omhoog toen het effect van de lockdowns begon te wegen op de wereldeconomieën.

De laatste weken begon de goudkoorts wel stilaan af te zwakken, waardoor de prijs ook terug naar een stabiel niveau zakte. Dat kwam vooral door de stimuluspakketten van Joe Biden voor de Amerikaanse economie, de versnelde vaccinatiecampagnes in de VS en het feit dat de beurs duidelijk beter boert met Biden dan onder voorganger Trump.

Verkoop van goud in het slop

In het Amerikaanse banenrapport van vorige week stond dan ook te lezen dat werkgevers in de VS het grootste aantal nieuwe banen sinds de laatste zeven maanden konden aanbieden. Er kwamen bijna een miljoen nieuwe banen bij.

Beleggers op de beurzen zijn ook optimistisch over Bidens plan om 2,25 biljoen dollar te pompen in de Amerikaanse infrastructuur. Een plan dat overigens voorzichtig steun krijgt vanuit de Republikeinse partij. Het effect van dat plan zal pas later gevoeld worden op de internationale markten. De aandelenmarkten van Australië, China en Hongkong zijn namelijk gesloten op maandag door feestdagen.

De goede vooruitzichten die het vertrouwen van investeerders langzaam herstellen, kelderen dan weer de prijzen van goud. De prijs van goud zakte alvast met 0,4 procent in het Verenigd Koninkrijk, tot zo’n 1,721 dollar per ons. Een redelijk grote verschuiving voor het edelmetaal.

De verkoop van goud zal wellicht snel in het slop geraken, nu de wereldwijde economie sneller lijkt te herstellen dan verwacht. ‘De vraag naar goud is snel aan het stagneren. We verwachten dat de verkoopdruk op het metaal dan ook enige tijd zal aanhouden,’ zei Howie Lee, een econoom van de Oversea-Chinese Banking Corp.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20