‘Verkoop uw goud’: onbezonnen manoeuvre Erdoğan doet Turkse lira kelderen

De lira daalde maandag 15 procent in waarde nadat Turks president Erdoğan de directeur van de centrale bank bedankte voor bewezen diensten. Erdoğan is op het vlak van economische onbezonnenheid niet aan zijn proefstuk toe. Zijn ingrepen en uitspraken zorgen vaak voor onrust bij buitenlandse investeerders. Ook blijft het spook van de mensenrechten waren.

Afgelopen vrijdag wisselde Erdoğan directeur Naci Agbal in voor Sahap Kavcioglu. Dit is de tweede keer in vier maanden tijd dat hij de directeur van de centrale bank vervangt. Dat schrijven onder meer De Volkskrant en The Wall Street Journal.

Kavcioglu is voormalig parlementslid van Erdoğan’s zogenaamd centrumrechtse Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Hij schaarde zich openlijk achter de oproep van de leider om de rente te verlagen.

Inflatie van 15,6 procent

De Turkse heerser staat bekend als voorstander van lage rente om economische groei te stimuleren. Zijn redenering is dat goedkope leningen ondernemers prikkelen om nieuwe activiteiten aan te vatten. Vooral de bouw en onroerendgoedmarkt zouden hiervan profiteren, schrijft De Volkskrant.

Erdoğan houdt vol dat lage rente tot lage inflatie leidt. Volgens economen van alle mogelijke scholen bestaat hier echter geen bewijs voor. De Turkse situatie bewijst zelfs het tegendeel: de inflatie is opgeklommen tot 15,6 procent.

‘Verkoop uw goud’

Dat er een liracrisis zit aan te komen, lijkt de president wel aan te voelen. Op een recent congres van de AKP-partij deed Erdoğan beroep op de burgers om goud of vreemde valuta te verkopen. Dit zou de val van de Turkse lira een halt toeroepen.

Om dezelfde reden riep hij bedrijven op om hun activa uit het buitenland te halen.

Agbal

Oud-minister van Financiën Agbal had de rentevoeten verhoogd om de inflatie te bekampen. Hij wendde hiermee hoogstwaarschijnlijk de crisis af. Sinds hij in november werd benoemd, stroomden miljarden aan buitenlandse investeringen binnen.

Maar het mocht niet baten. Het ontslag van Agbal zorgde voor een catastrofale dag op de Turkse beurs. De lira daalde 7,5 procent in waarde tegenover de dollar en is nu 0,13 dollar (en 0,11 euro) waard.

In een poging de markten te sussen liet Agbal’s vervanger Kavcioglu weten dat hij de inflatie ging aanpakken. Hij repte echter met geen woord over de rentevoeten.

Jaknikkers

‘Intussen zijn alle zwaargewichten uitgeschakeld en heeft Erdoğan zich omringd met jaknikkers’, liet prominente Turkse econoom Atilla Yesilada optekenen in de WSJ.

Ook op het vlak van mensenrechten is Erdogan natuurlijk gebaat bij een kliek jaknikkers. Eerder trok hij Turkije terug uit een internationaal verdrag ter bestrijding van geweld tegen vrouwen. Dit ondanks de torenhoge femicide-cijfers in zijn land. Niemand uit de meerderheid liet hierover zijn ongenoegen blijken.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20