Turkije verhoogt de rente tot maar liefst 15 procent

De Turkse centrale bank heeft beslist om haar basisrente te verhogen van 10,25 naar 15 procent. De toezichthouder hoopt zo de inflatie in bedwang te krijgen en de lira te ondersteunen.

Terwijl we in de Europese Unie voor de derde maand op rij kampen met een negatieve inflatie, zwiert die in Turkije de pan uit. De Turkse inflatie steeg in oktober tot 11,89 procent. Dat is meer dan het dubbele van de Turkse inflatiedoelstelling van 5 procent. De centrale bank hoopt nu met een verhoging van de basisrente de inflatie naar beneden te krijgen.

Lira ondersteunen

Voorts moet een hogere rente de Turkse lira ondersteunen. Die zakte de afgelopen maanden naar diepterecords tot een tiental dagen geleden toen Berat Albayrak, de schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, opstapte als minister van Financiën.

De stevige renteverhoging is het allereerste wapenfeit van Naci Agbal, de nieuwe gouverneur van de Turkse Centrale Bank. Hij volgde eerder deze maand Murat Uysal op. Die kreeg zijn ontslag nadat hij er niet in slaagde om de neerwaartse spiraal van de lira een halt toe te roepen.

De rentebeslissing van Agbal lijkt meteen te kunnen rekenen op de steun van de beleggers. Die juichen de poging om de inflatie in bedwang te houden toe. De centrale bank hoopt ook de tendens waarbij gezinnen en bedrijven kiezen om hun spaargeld in dollars aan te houden te keren. Dat heeft immers een neerwaartse impact op de koers van de lira.

De Turkse munt reageerde positief op de rentewijziging. Die steeg met 3 procent tegenover de dollar kort na de bekendmaking. Ondertussen is de winst al teruggezakt tot 1,9 procent, waarmee de munt het nog altijd 22 procent slechter doet dan bij het begin van dit jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20