Inflatie eurozone duikt voor de derde maand op rij onder 0

Het leven in de eurozone is opnieuw een beetje goedkoper geworden, leren cijfers van Eurostat. Daaruit blijkt dat de inflatie in oktober afklokte op -0,3 procent.

Het is de derde maand op rij dat de inflatie in de eurozone negatief is. De inflatie in vergelijking met oktober vorig jaar bedraagt -0,3 procent. Daarmee ligt de inflatie in lijn met die van september.

Dalenede energieprijzen

De aanhoudende prijsdaling is onder meer te verklaren door de dalende energieprijzen. Die blijven maand na maand dalen. Zo zijn de energieprijzen in oktober en september telkens met 8,2 procent gezakt.

De kerninflatie, waarbij er geen rekening gehouden wordt met energie- en voedselprijzen, is wel toegenomen. Die steeg in oktober met 0,2 procent op jaar basis.

De dalingen zijn het sterkst in Griekenland met 2,0 procent, Estland met 1,7 procent en Ierland met 1,5 procent. In ons land zijn de prijzen lichtjes gestegen met 0,4 procent.

Inflatie van net geen 2 procent veraf

De aanhoudende deflatie is slecht nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB). Die streeft immers naar een inflatie van net geen 2 procent. Ze probeert die doelstelling onder meer te halen door massaal staats- en bedrijfsobligaties op te kopen.

De ECB zal volgende maand het opkoopbeleid onder de loep nemen. ‘Op dat moment beschikken we over macro-economische prospectussen waarmee we een grondige analyse kunnen maken van de economische vooruitzichten en de risico’s’, liet de ECB-voorzitter Christine Lagarde in oktober weten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20