Prijzen in eurozone dalen voor tweede maand op rij

Voor de tweede maand op rij duikt de inflatie in de eurozone onder de grens van 0 procent. Concreet klokte het cijfer in september af op -0,2 procent. 

Dat betekent dat het dagelijkse leven in de eurozone in september 0,2 procent goedkoper geworden is. Het is de tweede maand op rij dat het algemene prijspeil daalt. In augustus klokte de inflatie in de Europese Unie af op -0,3 procent, leren de cijfers van Eurostat. De kerninflatie (het cijfer zonder de prijzen voor brandstof en voedsel) daalde van 0,4 procent in augustus naar 0,2 procent in september.

In België was de inflatie in september positief, 0,5 procent, na een negatieve augustusmaand (-0,9 procent). 

Extra druk op schouders ECB 

De negatieve inflatie verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om meer maatregelen te nemen om de inflatie in de eurozone aan te zwengelen, door nog meer geld in de economie te pompen. In juni verhoogde Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB het opkoopprogramma al van 600 tot 1.350 miljard euro.

De bestuurders van de ECB komen op 29 oktober opnieuw samen.  Analisten verwachten dat de ECB haar opkoopprogramma verder zal uitbreiden.

Voorts overweegt Lagarde om de inflatiedoelstelling van net geen 2 procent los te laten. Ze doet dit naar het voorbeeld van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

Meer