Europese Centrale Bank overweegt om inflatiedoel van (net geen) 2 procent los te laten

De Europese Centrale Bank (ECB) denkt eraan even haar inflatiedoelstelling los te laten en de inflatie, of de mate waarin prijzen stijgen, op zijn beloop te laten. Daarmee volgt ze het voorbeeld van de VS.

Dat kondigde ECB-voorzitter Christine Lagarde woensdag aan op een persconferentie. ‘In het huidige lagerenteklimaat zijn er andere uitdagingen dan de voorbije jaren en dat moet zich weerspiegelen in onze doelstellingen’, klonk het. ‘Als de strategie werkt, kan ze ook in de toekomst gebruikt worden om het monetaire beleid te versterken.’

Maar Lagarde wil nog niet vooruitlopen op de zaken. Ze benadrukt dat de strategie nog onderzocht wordt. In de tweede helft van volgend jaar zou er een plan op tafel moeten liggen.

Constante rente

Het inflatiedoel van de ECB is al sinds 2003 ‘dicht bij, maar niet boven de 2 procent’. Ze probeert die daar te houden door met de rente te spelen. Als de inflatie te hoog wordt, verhoogt de bank de rente, zodat mensen meer verdienen op het geld dat op hun rekening staat en het daar dus ook langer laten staan. Als de inflatie te laag gaat, doet ze het omgekeerde.

Dat zou nu dus kunnen sneuvelen. Als ze de inflatiedoelstelling verhoogt, zou de ECB de rente constant moeten houden, zelfs als de inflatie hoge toppen scheert.

De Amerikaanse centrale bank Fed koos eerder al voor deze strategie. Die besliste om de inflatie en de rente tijdelijk te ontkoppelen en de prijsstijgingen hun vrije loop te laten. Al kan dat ook niet blijven duren. Voorzitter Jerome Powell gaf al aan dat periodes van hogere inflatie moeten gecompenseerd worden door periodes van lagere inflatie. Wanneer de bank dan exact ingrijpt, is niet duidelijk.

Meer