Europese Centrale Bank handhaaft de rentes

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat niet sleutelen aan de belangrijkste rentes. Het pandemieprogramma van obligatieaankopen blijft momenteel ongewijzigd. De ECB sluit een uitbreiding in december niet uit.

De ECB laat de rentetarieven ongemoeid. Concreet blijft de depositorente -0,5 procent. Dat betekent dat de banken rente moeten betalen als ze geld stallen in Frankfurt. De ECB raakt ook niet aan de herfinancieringsrente. Die blijft 0 procent.

Volgens analisten is er ook niet veel ruimte meer om te tornen aan de rentetarieven. Bij een lagere depositorente komt de winstgevendheid van de banken nog verder onder druk te staan. Dat terwijl ze voor potentiële zware kredietverliezen staan ten gevolge van de coronacrisis. Uit een eerder rapport van de ECB bleek al dat de banken dit jaar de kredietvoorwaarden hebben aangescherpt.

Inflatiedoelstelling ongewijzigd

‘De Europese economie verliest momentum na eerste tekenen van herstel tijdens de zomer. De genomen coronamaatregelen wegen op de economische groei. Ondanks de steunmaatregelen houden de consumenten de vinger op de knip. Dat weegt dan ook op de inflatie’, zei Christine Lagarde, voorzitter van de ECB tijdens een persconferentie.

‘We handhaven de huidige tarieven of kunnen die zelfs verder verlagen tot het moment dat de inflatie het niveau van net geen 2 procent bereikt’, aldus de voorzitter.

Daarmee bevestigt Lagarde dat de ECB momenteel niet raakt aan de inflatiedoelstelling. Tijdens de persconferentie liet Lagarde wel weten dat er een eventuele wijziging op een later tijdstip komt. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan heeft De Federale Reserve de doelstelling van net geen 2 procent inmiddels laten varen. Voortaan mikt de Amerikaanse toezichthouder op een inflatie van gemiddeld 2 procent.

Opkoopprogramma

Ook het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), een noodprogramma om de coronacrisis te lijf te gaan, laat de toezichthouder ongemoeid. Dat betekent dat de Europese Centrale Bank nog tot ten vroegste eind juni 2021 1350 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties opkoopt of tot wanneer de coronacrisis voorbij is. ‘Het kapitaal dat vrijkomt door verlopen obligaties wordt opnieuw geïnvesteerd tot ten vroegste het einde van 2022’, aldus Lagarde.

De ECB zal bij de volgende vergadering in december het opkoopbeleid onder de loep nemen. ‘Op dat moment beschikken we over macro-economische prospectussen waarmee we een grondige analyse kunnen maken van de economische vooruitzichten en de risico’s’, aldus Lagarde.

Analisten verwachten dat de ECB in december haar noodprogramma met 500 miljard verhoogt naar 1.850 miljard euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20