Lening aangaan wordt moeilijker naarmate pandemie vordert

De banken hebben voor het derde kwartaal op rij de voorwaarden van hun kredieten aan particulieren aangescherpt, leert een rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) waarbij ze haar licht laat schijnen over de kredietverstrekking binnen de Europese Unie.

Sinds begin dit jaar hanteren de Europese banken strengere kredietnormen. ‘Die zijn in de loop van het derde kwartaal verder aangescherpt’, laat de ECB in het kwartaalrapport weten. Die verstrenging is volgens de toezichthouder het gevolg van de ongunstige economische vooruitzichten en de verminderde kredietwaardigheid van de huishoudens die door de pandemie werden getroffen.

De strengere voorwaarden hebben dan ook een impact op het aantal kredieten dat wordt afgekeurd. In het derde kwartaal hebben de Europese Banken 8 procent van de woonkredietaanvragen afgekeurd. Voor de consumentenkredieten loopt dat aantal op tot 16 procent.

De ECB merkt dat het aantal kredietaanvragen gevoelig is gestegen in het derde kwartaal na een terugval in het tweede kwartaal. ‘Het consumentenvertrouwen is in het derde kwartaal toegenomen omdat in het merendeel van de Europese landen de eerste lockdown op zijn einde liep’, verduidelijkt de ECB in het rapport.

Toenemende vraag naar woonleningen

Voornamelijk de vraag naar woonlening is meer gestegen dan verwacht. Meer en meer beleggers trekken naar de vastgoedmarkt op zoek naar alternatieven voor de vastrentende beleggingen, zoals spaarboekjes en obligaties.

Daarenboven blijft het bijzonder goedkoop om een woonlening af te sluiten, althans voor zij die tegemoetkomen aan de strengere voorwaarden. In België moeten gezinnen bijvoorbeeld minstens 10 procent van de aankoopwaarde zelf financieren om in aanmerking te komen voor een hypothecair krediet. Voor wie een tweede woning koopt, is dat 20 procent.

De banken verwachten wel een terugval van het aantal aanvragen voor een woonlening. Daarnaast zullen ook de kredietvoorwaarden voor een woonlening verder worden aangescherpt.

Verstrenging bedrijfskredieten

Uit het rapport blijkt dat ook de voorwaarden voor bedrijfskredieten zijn aangescherpt in het derde kwartaal. De banken doen dat als gevolg van de impact van de coronacrisis op het economisch klimaat.

In tegenstelling tot de consumentenkredieten is de vraag naar bedrijfskredieten afgenomen in het derde kwartaal. De bedrijven hadden in dat kwartaal minder liquiditeitsbehoeften. Verwacht wordt dat de vraag in het vierde kwartaal opnieuw zal aanzwengelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20