Meer dan 120.000 Belgen hebben uitstel van betaling gekregen voor hun woonlening

De banken hebben sinds 31 maart ruim 120.000 betalingsuitstellen verleend aan particulieren voor hun hypothecaire lening. Dat blijkt uit de coronamonitor van de bankenfederatie Febelfin.

Eind maart kwamen de banken en de toenmalige regering Wilmès I overeen om uitstel van betaling te verlenen aan mensen die problemen hadden om hun woonlening af te lossen.

Oorspronkelijk was de maatregel maximaal zes maanden van toepassing, maar in juli werd beslist de uitstelregeling te verlengen tot eind dit jaar voor wie dat wenst. Het is sinds 30 september niet meer mogelijk om een verlening van uitstel aan te vragen.

Tot ruim 12 miljard euro

Cijfers van Febelfin leren dat, sinds de maatregelen zijn ingevoerd, de banken meer dan 120.664 betalingsuitstellen voor een woonlening verleend hebben aan particulieren. Het ging over kredieten van gemiddeld 104.255 euro, of 12,6 miljard euro in totaal.

Het betalingsuitstel is voor een eerste groep mensen (die geen verlening hebben aangevraagd) begin deze maand afgelopen. Eind deze maand moet zij die na 30 april om uitstel gevraagd hebben, hun lening opnieuw aflossen.

Enkel wie een verlening van het betalingsuitstel heeft aangevraagd, kan nog tot eind dit jaar van de regeling genieten.

Uitstel andere kredieten

Tussen 20 mei en 31 juli 2020 konden particulieren ook betalingsuitstel aanvragen voor hun consumentenkrediet. Een dergelijk uitstel werd 7.537 keer verleend voor een onderliggend kredietvolume van 157,6 miljoen euro.

Daarnaast verleenden de banken sinds 31 maart 140.362 keer uitstel van betaling voor ondernemingskredieten. Het gaat in totaal over een onderliggend kredietvolume van 24,2 miljard euro of gemiddeld 172.732 euro per krediet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20