Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Dit verandert er op 1 oktober

Logo Business AM
Personal Finance

01/10/2020 | Niels Saelens | 5 min leestijd

EPA

Een nieuwe maand brengt traditiegetrouw enkele veranderingen met zich mee. Waar mag u zich deze maand aan verwachten? 

Wijziging coronaregels

De wijziging van de coronamaatregelen is de opvallendste aanpassing in oktober. Zoals aangekondigd verdwijnt deze maand de bubbel van vijf. Al blijft het advies om uw nauwe contacten (buiten uw gezin) tot vijf personen te beperken. Binnen die bubbel hoeft u zich niet te houden aan de strikte coronavoorwaarden. 

Wie thuis evenementen organiseert, kan tot maximaal 10 mensen uitnodigen mits het respecteren van de afstandsregels. Voor professionele evenementen gelden voortaan dezelfde regels als in de horeca. Dat betekent dat er niet langer een limiet staat op het aantal gasten. De organisatoren mogen wel niet meer dan tien mensen aan één tafel plaatsen.

Voorts wordt de mondmaskerplicht versoepeld. De verplichting geldt enkel nog op drukke plaatsen en als de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. 

Tot slot wordt de quarantaineperiode ingekort van 14 tot 7 dagen. Op het einde van die periode moet je wel een negatieve coronatest afleggen. 

De voormalige premier Wilmès liet wel weten dat de kans groot is dat de maatregelen binnenkort verstrikt worden.

Eerste betalingsuitstel woonlening voor corona loopt af

In april hebben de banken ermee ingestemd om mensen die problemen hebben om hun woonlening af te lossen als gevolg van de coronacrisis uitstel van betaling te geven. Daarbij werd een uitstel toegekend van maximaal zes maanden. Gedurende die periode moeten de hypotheeknemers geen aflossingen of interesten betalen.

In juli werd er beslist die maatregel te verlengen tot 31 december. Deze verlenging gebeurde weliswaar niet automatisch en moest aangevraagd worden. Mensen die voor 31 april om uitstel vroegen en dit niet hebben verlengd moeten deze maand hun hypothecair krediet opnieuw aflossen. Wie op 1 mei of later om uitstel vroeg (zonder verlenging), moet pas vanaf 1 november zijn lening opnieuw aflossen.

Bij uitstel wordt de looptijd van de lening verlengd. De nieuwe maandelijkse aflossingen liggen overigens iets hoger omdat de uitgestelde interesten daarin verrekend worden. 

Ouderschapsverlof voor Corona stopt

Na een verlenging van het ouderschapsverlof door corona in juli stopt dit systeem met bestaan. Wie voortaan vrij wil nemen om op z’n kroost te passen, moet op zoek naar alternatieven. Zo kunt u in de eerste plaats kijken of u kunt terugvallen op het gewone ouderschapsverlof. Dat is enkel mogelijk als het kind op de ingangsdatum van de gevraagde onderbreking jonger is dan 12 jaar.

Andere opties zijn onder meer: meer thuiswerken, verlof zonder wedde of om dwingende redenen. In die twee gevallen heeft u geen recht op een loon. 

Sociale energietarieven stijgen

Na een daling tijdens het voorgaande kwartaal gaan de sociale energietarieven opnieuw de hoogte in. Vanaf 1 oktober stijgt het sociaal tarief voor elektriciteit met ongeveer 2,5 procent. Het tarief voor aardgas stijgt maar liefst met 15 procent. Die laatste stijging lijkt veel, maar het tarief ligt nog altijd 32 procent lager dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het sociaal tarief geldt voor mensen die genieten van een bepaalde tegemoetkoming, zoals een leefloon. Het tarief wordt ieder kwartaal gewijzigd.

Thalys snoeit in aanbod 

Vanaf 1 oktober zal nog maar 40 procent van het normale aanbod van Thalys beschikbaar zijn. Het bedrijf doet dit als gevolg van de coronacrisis. De maatschappij zag de afgelopen maanden het aantal reizigers drastisch zakken omdat meer en meer gebieden rood kleurden. 

Tussen Brussel en Parijs zullen er voortaan slechts 8 treinen heen en weer rijden. Tussen Nederland en Brussel daalt het aantal treinen tot 5 en tussen Brussel en Berlijn tot 2.De lowcostverbindingen onder de merknaam IZY blijven behouden: een heen- en terugreis op maandag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
  • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

    Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks