Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Bubbel van vijf verdwijnt, quarantaine wordt beperkt tot een week

Logo Business AM
Coronacrisis

23/09/2020 | Ruben Van Lent | 4 min leestijd

Sophie Wilmès. - Isopix

We mogen vanaf nu meer dan vijf mensen zien buiten ons gezin. Dat kondigt premier Sophie Wilmès (MR) aan op een persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad.

‘De coronapandemie is nog niet voorbij.’ Dat herhaalde Wilmès een aantal keer tijdens de persconferentie. ‘Daarom werken we een strategie voor risicobeheer op de lange termijn uit. Sommige regels zullen versoepelen, omdat ze onnodig of onhoudbaar zijn, andere moeten wel in stand blijven.’

We mogen iedereen zien die we willen zien, maar de contacten met mensen buiten ons huishouden moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Per maand mag u vijf mensen zien buiten uw huishouden die u bijvoorbeeld een knuffel mag geven, maar los daarvan mag u iedereen zien als u genoeg afstand houdt of een masker draagt. Al mogen dat nooit meer dan tien mensen tegelijk zijn.

Mondmaskers

Ook de mondmaskerplicht gaat deels op de schop. Het is niet meer verplicht om overal een mondmasker te dragen, zoals in Brussel wel het geval was, maar enkel op drukke plaatsen. Wilmès vraagt aan gemeentebesturen om zich daaraan te houden.

Grote evenementen mogen nog altijd niet doorgaan, maar voor feesten en recepties zijn er geen limieten meer wat betreft het aantal gasten. Dansen is nog niet toegelaten en het aantal gasten per tafel mag niet meer dan tien zijn.

Quarantaine

Quarantaine wordt beperkt tot één week in plaats van twee. Als u symptomen van het coronavirus heeft, contacteert u uw dokter, waarna u meteen in quarantaine gaat tot u getest wordt. Als u negatief test, mag u uit quarantaine, als u positief test wordt uw quarantaine met zeven dagen verlengd.

Als u geen symptomen hebt, maar in contact kwam met een coronapatiënt, gaat u zeven dagen in quarantaine vanaf het moment van het laatste contact. Op de vijfde dag moet u getest worden. Als u dan positief test, blijft u nog zeven dagen in quarantaine, bij een negatieve test mag u na de zevende dag opnieuw buiten.

Nonchalance

In de sport, de cultuur en het onderwijs blijft alles zoals het was, maar op termijn worden de protocollen daar aangepast.

Wilmès drukte er op het einde nog op om niet in ‘de val van de nonchalance’ te vallen nu enkele regels versoepeld zijn. ‘Anders wordt alles onvermijdelijk opnieuw strenger. Wij zijn de oplossing. Zorg voor jezelf en vooral voor elkaar.’

Nog geen kleurencodes

In tegenstelling tot de verwachtingen, pakte Wilmès niet uit met een richtinggevende barometer voor de bevolking die op basis van kleurencodes aangeeft hoe alarmerend de coronasituatie is. Zo’n waarschuwingssysteem zal pas over een week of twee klaar zijn, klinkt het. Verscheidene waarnemers wijzen er nochtans op dat er een Iers model bestaat dat makkelijk over te nemen is.

Herbekijk de persconferentie hieronder.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks