Erdogan rijdt zijn economie recht de afgrond in, maar geen Turkse analist die daar iets over zegt

In Turkije lijkt bijna niemand nog de moed te hebben om president Recep Tayyip Erdogan tegen te spreken. Dat geldt ook voor de economische analisten, die elke ongunstig signaal over het beleid van Erdogan vermijden. Dat schrijven Ugur Yilmaz en Cagan Koc, correspondenten van het economische persbureau Bloomberg, verwijzend naar de afwezigheid van elke kritiek op een aantal economische ingrepen die Erdogan heeft doorgevoerd, maar die desastreus dreigen uit te draaien.

Aangezien de Turkse president zijn greep op de nationale economie nog wil versterken, moet volgens Yilmaz en Koc het ergste worden gevreesd.

Represailles

“Zelfs indien ze Erdogan niet expliciet noemen, tonen Turkse onderzoekers zich bijzonder terughoudend, terwijl de markt in de aanloop naar de parlementaire verkiezingen van juni een bijzonder grote volatiliteit vertoont,” zeggen Yilmaz en Koc. “Het afglijden van Turkije in het autoritarisme is misschien het meest evident in de content die de analisten niet durven te publiceren.”

“Achter de schermen zeggen velen geschokt te zijn over de richting waarin Erdogan de Turkse economie stuurt, maar geen mogelijkheid te zien om hun klanten te waarschuwen, aangezien ze van hun directie werden weerhouden het beleid van de president te bekritiseren. Wie wel praat, vraagt anonimiteit om represailles te vermijden.”

Een verkiezingsoverwinning biedt Erdogan de kans om de functie van de premier af te schaffen, de rol van het parlement te verzwakken en de vrijheid van meningsuiting, die al jarenlang onder vuur ligt, verder te ondermijnen. Sinds hij bijna twee jaar geleden een staatsgreep kon afweren, heeft Erdogan tienduizenden dissidenten ontslagen of gevangen gezet.

Onder meer hoge ambtenaren, leidende mediafiguren, academici en rechters werden geviseerd. Tegen deze achtergrond lijkt het schrijven over een economie – die gebukt gaat onder de impact van terreuraanslagen, de oorlog met Syrië en de stijgende inflatie – volgens de analisten op een extreem moeilijke evenwichtsoefening.

Vertrouwen

De Turkse president zegt na een verkiezingsoverwinning meer verantwoordelijkheid te willen opnemen voor het monetaire beleid. “Hoewel zijn retoriek over lagere rentetarieven niet nieuw is, zullen er nu minder barrières zijn om Erdogan tegen te houden,” waarschuwen Yilmaz en Koc.

“De Turkse lira is tot recorddieptes weggezakt, maar geen enkele Turkse analist durft aanvoeren dat de politieke inmenging van Erdogan het vertrouwen schaadt van de buitenlandse investeerders die zijn regering nochtans nodig heeft om de economie van het land te ondersteunen. Ze weten dat kritische commentaren het onmiddellijke einde van hun loopbaan zou betekenen.”

“Het is niet ongebruikelijk dat het onafhankelijk onderzoek onder dictatoriale politieke regimes buitenspel wordt gezet,” merken Yilmaz en Koc nog op. “Sberbank, de grootste kredietverstrekker van Rusland, heeft recent een ervaren petroleum-analist ontslagen wegens een aantal kritische bedenkingen die de man had gepubliceerd over de grote Russische staats-energiebedrijven.”

“In Turkije kent bovendien iedereen het lot van Mert Ulker, een expert die als researcher bij een van de grootste makelaars van het land werd ontslagen voor de publicatie van een speculaties dat Erdogan mogelijk de mislukte staatsgreep zelf had georganiseerd om zijn greep op de macht te kunnen vergroten.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.