Erdogan zet gouverneur Turkse centrale bank aan de deur

In Turkije is Murat Cetinkaya, gouverneur van de nationale bank, door president Recep Tayyip Erdogan opzij geschoven. Erdogan toonde zich al langer ontevreden over het beleid van Cetinkaya, die de Turkse nationale bank drie jaar heeft geleid. Cetinkaya wordt bij de instelling opgevolgd door Murat Uysal, tot nu toe vice-gouverneur van de instelling. Voordien werkte Uysal een groot deel van zijn carrière voor Halkbank, een instelling in handen van de Turkse staat.

De afzetting van Cetinkaya leidde bij waarnemers tot een groeiende bezorgdheid over de onafhankelijkheid van de Turkse nationale bank.

Intrestvoeten

Cetinkaya had oorspronkelijk een mandaat van vier jaar als gouverneur van de Turkse nationale bank. Erdogan maakte van een presidentieel decreet gebruik om de gouverneur van zijn taak te ontheffen. “Het was geen geheim dat de president al langer ontevreden was over het beleid van Cetinkaya,” merkt Laura Pitel, correspondent van de Britse zakenkrant Financial Times, op.

“De Turkse economie maakt een moeilijke periode door. Erdogan wou de hulp van de centrale bank om voor die problemen een antwoord te vinden. Gouverneur Cetinkaya ging op de eisen van de president echter niet in. Dat kostte hem uiteindelijk zijn baan.”

“Erdogan had recent nog benadrukt dat de hoge intrestvoeten een negatieve invloed hadden op de Turkse economie,” betoogt Pitel. “De president wou dan ook dat Cetinkaya die intrestvoet zou verlagen. Op die manier moest de Turkse economie worden gestimuleerd.”

“De economie van het land is in een economische dalperiode terecht gekomen na een valutacrisis die 30 procent van de waarde van de Turkse lira heeft uitgewist. Het ontslag van Cetinkaya zou tot zenuwachtigheid kunnen leiden bij een aantal internationale investeerders. Zij maken zich immers bezorgd over de uitholling van de onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank.”

Onverstandig

“Erdogan is een groot criticus van de hoge intrestvoeten,” verduidelijkt Pitel. “De president heeft de voorbije periode zijn greep op diverse Turkse staatsinstellingen al verder versterkt.”

Durmus Yilmaz, een voormalig gouverneur van de centrale bank en een lid van de oppositie, heeft de legaliteit van het ontslag van Cetinkaya in vraag gesteld. De beslissing van Erdogan is volgens Yilmaz strijdig met de gegarandeerde onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank.

Paul McNamara, analist bij vermogensbeheerder Gam, noemde het ontslag een onverstandige zet. Hij waarschuwde voor een verdere daling van de lira. “Het ontslag van Cetinkaya zal voor velen een signaal zijn dat Erdogan niet langer te vinden is voor een geleidelijke groei, die velen als een essentieel element beschouwen om de Turkse economie om opnieuw in evenwicht te brengen,” aldus McNamara.

“Turkije lijkt de recessie met een schok af te breken door een injectie van een groter volume leningen in een zwakke economie. Dit creëert echter een scenario dat voor het land helemaal verkeerd zou kunnen aflopen.”

Volgens de Turkse centrale bank zal onder Uysal de verdere prioriteit op prijsstabiliteit worden gelegd, met respect voor de verplichtingen en verantwoordelijkheden die door de wet aan de gouverneur zijn verstrekt. McNamara benadrukte echter dat Uysal snel met gepaste maatregelen zal moeten uitpakken om de financiële markten gerust te kunnen stellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20