Biden kan betere beurscijfers voorleggen dan Trump

Het presidentschap van Biden blijkt tot nu toe een pak gezonder voor de Amerikaanse beurs dan de aanpak van zijn luide voorganger Trump. Die laatste schepte nochtans graag op over de sterkte van zijn economie en business-georiënteerde aanpak.

De cijfers liegen er niet om: De S&P 500 ziet er goed uit sinds Biden zijn intrek in het Witte Huis nam. De S&P 500 is de index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgens hun marktkapitalisatie. Die lijst wordt bijgehouden door de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.

De index kon de laatste 50 handelsdagen van het Biden-presidentschap een stijging van 4,6 procent noteren. De eerste dagen onder Trump steeg die index maar 4,4 procent. Obama’s beste cijfer in die periode was een daling van 6,1 procent.

Bron: Axios.

Ook een sterkere prestatie op de Dow Jones: De Down Jones Industrial Average, wat de oudste Amerikaanse aandelenindex is en wordt berekend door de Wall Street Journal en Dow Jones & Company, boert ook aanzienlijk beter onder Biden. Trump kon wel hogere cijfers scoren op de Nasdaq Composite, nog zo’n andere essentiële Amerikaanse beursindex.

Hoogst opvallend want: Biden moest het presidentschap overnemen tijdens een wereldwijde pandemie die een economische crisis in zijn kielzog heeft. 

Daarbij speelden vooral de gigantische stimuleringsplannen van Biden om de Amerikaanse economie terug aan te zwengelen een grote rol. Ook Bidens aankondiging om tegen 1 mei alle volwassen Amerikanen te vaccineren en tegen Onafhankelijkheidsdag op 4 juli een relatief ‘normaal leven’ voor de meeste Amerikanen terug te brengen, zorgde op Wall Street voor kracht en optimisme.

De regering-Trump kwam nochtans aan de macht nadat er al jarenlang sprake was van een onverbiddelijke stierenmarkt op Wall Street. Obama valt statistisch gezien natuurlijk uit de boot. Hij moest het presidentschap in 2008 aanvangen terwijl de financiële crisis toen nog hevig woedde.

Lees ook: Nieuwe vaccinatiedoelstelling Biden stuwt Wall Street

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20