Nieuwe vaccinatiedoelstelling Biden stuwt Wall Street

De Amerikaanse president Joe Biden wil tijdens de eerste honderd dagen van zijn presidentstermijn 200 miljoen vaccinaties laten zetten. De beleggers reageerden vrijdag positief op het nieuws.

Biden heeft donderdag tijdens zijn eerste formele persconferentie als president van de Verenigde Staten (VS) zijn vaccinatieplannen uit de doeken gedaan. De Democraat wil in de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn 200 miljoen coronaprikken laten zetten. Dat is een verdubbeling van zijn oorspronkelijke doelstelling.

Plannen Biden geven beurzen een zetje

De aandelenmarkten reageerden alvast positief op het nieuws. Om te beginnen kleurden nagenoeg alle Europese beurstabellen groen na de sluiting van de Europese beurzen. De Eurostoxx50 ging er 0,85 procent op vooruit. De Bel20 deed er 1 procent bij.

Ook Wall Street was de beursdag met het nodige optimisme gestart. De Dow Jones, de S&P500 en de Nasdaq noteerden allemaal in het groen na het luiden van de openingsbel. De drie indexen hebben die positieve tendens kunnen aanhouden. De Dow Jones en S&P500 gingen respectievelijk 1,4 en 1,1 procent hoger. De Nasdaq won 1,25 procent.

Olieprijs zit opnieuw in de lift

Ook de olieprijzen zitten opnieuw in de lift. De prijs van een vat WTI-olie steeg vrijdagavond met 4,05 procent tot 60,9 dollar. De prijs van een vat Brent-olie steeg met 4,2 procent tot 64,55 dollar.

Olieproducenten profiteren van het nieuws dat het enkele weken kan duren vooraleer het vastgelopen containerschip in het Suezkanaal zal losgemaakt worden. Door de blokkade kunnen tientallen tankers die ruwe olie vervoeren hun bestemming (niet op tijd) bereiken. Volgens analisten van Vortexa zou het momenteel om dertien miljoen vaten ruwe olie gaan. Een beperkter aanbod jaagt de olieprijzen de hoogte in.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20