Europese beurzen sluiten handelsweek in schoonheid af

Het goede nieuws uit de Verenigde Staten (VS) van de afgelopen dagen heeft vrijdag zijn weg gevonden naar de Europese beurzen. Nagenoeg alle Europese keurstabellen kleurden groen na de sluiting van de handelsdag.

Er viel donderdag heel wat goed nieuws te rapen in de VS. Om te beginnen waren er de cijfers over het aantal aangevraagde werkloosheidsuitkeringen. Daaruit bleek dat er vorige week 684.000 Amerikanen een nieuwe aanvraag voor een werkloosheidsuitkering hebben ingediend. Dat zijn er 97.000 minder dan de week voordien.

Groene start Wall Street

Voorts is de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar gegroeid met 4,3 procent, leerde een update van het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag. Eerder was er sprake van een groei met 4,1 procent. Wall Street was er gisteren dan ook in geslaagd om een twijfelachtige start van de handelsdag met een positieve noot af te sluiten.

Vrijdagnamiddag werd er dan ook een vervolg gegeven aan die groei. Kort na het luiden van de openingsbel ging de Dow Jones 0,5 procent hoger en won de S&P500 0,4 procent. De Nasdaq is de handelsdag 0,3 procent in de plus gestart.

Groene Europese koerstabellen

Het goede nieuws uit de VS heeft ook een opwaartse impact gehad op de Europese beurzen. Positieve cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen zullen daar ongetwijfeld een handje bij geholpen hebben. De Ifo-index, een graadmeter voor dat vertrouwen, is in maart gestegen van 92,7 naar 96,6 punten. Zowaar alle Europese beurstabellen kleurden vrijdagavond dan ook groen. De Eurostoxx50 ging er 0,85 procent op vooruit. De Bel20 deed er 1 procent bij.

Aperam en Melexis waren de sterkhouders van de Belgische sterindex. De aandelen van die bedrijven gingen er respectievelijk 3,55 en 3,05 procent op vooruit. Telenet was met een verlies van 0,25 procent de hekkensluiter van de index.

Voorts was er ook goed nieuws voor Mithra. Het adviescomité (CMPH) van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft een positieve opinie uitgebracht voor de anticonceptiepil Estelle. Het aandeel ging donderdagavond 3 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20