Goedkope energie in het huidige klimaat

Tegenwoordig is het zo dat ‘spoed’ en ‘betaalbaarheid’ essentiële factoren zijn bij het maken van belangrijke keuzes. Of dat nu het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement of de aanschaf van een nieuwe energieleverancier betreft, alles draait om hoe voordelig en hoe snel je het kunt verkrijgen. De afgelopen tijd merken we dat er een derde factor aan de consumentenkeuze werd toegevoegd, namelijk duurzaamheid. Je wilt de gezondheidstoestand van het klimaat een handje helpen en de betere al dan niet de beste versie doorgeven aan je kinderen. Zo zullen zij er later optimaal van kunnen genieten en die ook wederom kunnen verbeteren en op hun beurt weer doorgeven aan hun kinderen.

Goedkope energie blijkt hier kortom een belangrijke speler, aangezien de leveranciers van goedkope energie elkaar de tent uit vechten en kijken naar de mogelijkheden daar waar ze mogelijk zieltjes en nieuw cliënteel kunnen winnen. Goedkope energie staat dan ook niet gelijk aan de meest duurzame, echter pikt het er veelal een graantje van mee.

De goedkope leverancier vergelijken met de ander

Om de voor jou meest goedkope leverancier te vinden, is het raadzaam om de huidige leveranciers op een rijtje te zetten en met elkaar te vergelijken. Het is namelijk zo dat je alleen op die manier inzicht krijgt in de waarde van goedkoop. Goedkoop kan namelijk goedkoop in de oren klinken, echter kan hetgene dat je er daadwerkelijk voor terugkrijgt ernstig tegenvallen. Bedenk in dat geval dat goedkoop zeker duurkoop is en dat je geen zand in je ogen moeten laten strooien door een financieel laag bedrag. Goedkope energie vind je vooral door je huidige of geschatte verbruik in te vullen en op grond van dat verbruik en bedrag naar een vergelijking te kijken.
Door de leveranciers met elkaar te vergelijken kan je inzien dat de een allicht oogt als de aanbieder van goedkope energie, maar dat dat in verhouding wel meevalt. Veelal heb je niet je gas- en elektrometer bij de hand wanneer je een dergelijke vergelijking zou willen maken, echter kan je aan de hand van je kilowattuur, je samenstelling van huishouden en je postcode al een heel eind komen als het gaat om het bepalen van de goedkope energieleverancier die geschikt is voor jou.

Wie zoekt, zal vinden, geldt ook voor goedkope energie

Naast de mogelijkheid om online een overzicht te krijgen van de verschillen in de aanbiedingen voor goedkope energie die op jou van toepassing zouden kunnen zijn, kan je ook kijken naar de energieprijzen. Want enkel kijken naar de aanbieders van goedkope energie is veelal niet voldoende. Dat omdat door het financiële of politieke klimaat de huidige prijzen allicht geen juiste reflectie kunnen zijn van de toekomstige prijzen. Dus wanneer je de leveranciers van goedkope energie hebt vergeleken, dien je ook energieprijzen te vergelijken. Dat kan nog per regio variëren en de politieke bewindvoering op dat vlak kan ook erg divers zijn. Wanneer je die zaken ook grondig hebt onderzocht, kan je kijken naar een eventuele overstap naar de voor jou meest gunstige en goedkope energieleverancier.

Overstappen is zeker de moeite waard

In eerste instantie lijkt overstappen naar een goedkope energieleverancier een lastige en tijdrovende onderneming, waarvan je zou kunnen denken dat het misschien niet loont. Echter is het zeker raadzaam om je huidige leverancier naast andere leveranciers te leggen, omdat je hierdoor een beter beeld krijgt van de huidige markt en de mogelijke ontwikkelen op het gebied van goedkope energie. Het verschil wordt vooral gemaakt door de optelsom te maken van de kosten die transport, belastingen en distributie met zich meebrengen. Het is een wat ingewikkeld systeem bij energieleveranciers, echter is het de moeite waard om te bekijken hoe zij met die optelsom omgaan. Want als jij je realiseert dat je verbruikerskosten overal gelijk zijn, weet je dat je bij veel aanbieders van goedkope energie helemaal niet per se goedkoop uitkomt.

Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan

Allicht heb je het gevoel dat het een moeilijke zet is om over te stappen naar een nieuwe leverancier, echter is vooral de zoektocht en het vergelijkend waren onderzoek een lastige opgave te noemen om tot goedkope energie te komen. Zo kan je vrij gemakkelijk overstappen naar een andere leverancier, zelfs als je contract nog niet ten einde loopt of als je nog niet vrij van je contract bent. Je kan namelijk ook tijdens je huidige contract overstappen, naar een nieuw contract voor goedkope energie en dan zal de nieuwe aanbieder je vaak compenseren voor die overstap. Naast goedkope energie, zal hij je voorzien van een afkoopregeling en een soepele overgangsfase van je huidige leverancier naar de nieuwe.

Vaak word je telefonisch herinnerd aan de vervaldatum van je contract of aanbiedingen op het gebied van goedkope energie. Het kan zelfs voorkomen dat mensen aan de deur van je huis komen leuren met aanbiedingen. Dat kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je op dat moment aan tafel zit of bezig bent met het huishouden. Bedenk je echter dat je jezelf de kans op goedkope energie ontneemt als je niet een momentje van je tijd afstaat en even luistert naar de te verstrekken informatie over goedkope energie.

 

Meer